Честит национален празник, лъжльовци!

Честит 1 април! Днес е Денят на лъжата и като такъв този ден може да се отчете за национален празник на България. Тук хората не просто лъжа, но и обичат да го правят. Лъжат вкъщи, лъжат на работа, лъжат на срещи, лъжат навсякъде, където можете да се сетите. Лъжем дори самите себе си.

А сега, шегата настрана, за да ви разкажа накратко за този традиционен празник. Съществуват различни теории за първия ден, в който светът е решил да отдаде специална почин на шегите и в зависимост от това в кой край на Европа живеете, ще чувате различна история, сякаш, за да се потвърди характера на този неофициален празник.

Французи, англичани и италианци си оспорват правото, да наричат 1 април „свой празник“. Във Франция твърдят, че той се е заформил по времето на крал Луи XIV, който издал закон, за да промени новогодишната дата от 1 януари на 1 април. Неговите поданици се възпротивили на тази идея по доста интересен начин. Решили на идната година да не изпращат подаръците си на 1 януари, а го сторили чак на 1 април, с което доказали на своя крал, че идеята му не струва.

Англичаните пък вярват, че празникът датира то 1860 година, когато джентълменското общество на Острова получило покани за „изкъпване на белите лъвове“. Всички без да се усъмнят, че в поканата става въпрос за шега, се наконтили и се отзовали своевременно на въпросната покана. В последствие осъзнали, че това е една голяма лъжа, на която в продължение на години се надсмивали сами на себе си. През 1900 година обществото в страната приема денят 1 април за Ден на глупците.

Италианците пък твърдят, че празникът е много, много по-стар от твърденията на френските и английските си съмишленици. Те смятат, че идеята идва от древността и по-точно от Римски времена. Обясненията и за това са различни, но най-често ще чуете да ви казват, че денят е дясно свързан с фестивала в чест на Хилария, който се отбелязва на 25 март.

Каквато и да е истината, факт е, че Денят на лъжата се е превърнал в едни от най-големите празници в световен мащаб, а неговото отбелязване се състои в това на 1 април да успеете да излъжете, колкото се може повече хора с безобидни шеги. Идеята е в края на деня да се надсмивате на случилото се в него.

Автор: Десислав Янкулов