Ползите от овесените ядки

Всички, ако не сме опитвали, поне сме чували и знаем относително добре, какво представляват овесените ядки. Най-често хората прибягват до този хранителен продукт, когато са решили да влизат в спортен режим. Оставят пържените филийки настрана и започват да закусват с овесени ядки с прясно или кисело мляко. Но знаем ли всъщност, какви са ползите от този тип храна? Приемаме ли ги правилно? Защо са толкова тясно свързани с правилното хранене и спорта? Сега ще се опитаме да си отговорим на тези въпроси с помощта на нашия фитнес съветник – Станимир Михов.

Първо трябва да знаем, какво всъщност представляват овесените ядки. Както самото име си подсказва, това е продукт от зърнената култура овес. Овесът е сравнително лесно за отглеждане растение, което преминава през известни обработки, за да достигне до пазара и респективно до нас в познатия ни вече вид. Част от продуктите на овеса са овесените ядки, овесените трици, овесената каша и овесеното брашно.

Хранителният състав на всеки овесен продукт в основата си е сложен въглехидрат. Това е така нареченият „бавен“ въглехидрат. Той е усвоява по-бавно в организма ни, от където идва и онова чувства за по-дълго засищане, когато сме се нахранили с овесена каша например. Освен въглехидрати, овесът съдържа добро количество протеини, фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Важно нещо, което трябва да знаем е, че 100 грама овесени ядки са източник на енергия в размер на 390 калории. 66 грама от съдържанието е въглехидрат, 17 грама е протеин, 10 грама са фибрите, а 7 грама са мазнините. Съдържанието на вода е малко – 8%, което прави овесените ядки толкова вкусни, когато ги приемаме с различни течности.

Ползите, които можем да извлечем от всеки един от овесените продукти, са много. Част от тях вече ги споменахме, но държа да ги повторя, за да сте напълно наясно, когато прочетете целия материал. Овесът е един от най-добрите източници на сложен въглехидрат. Ниският му гликемичен индекс спомага за бавното усвояване от организма, което е отлична новина за кръвоносната ни система.

Друг вторичен ефект е подпомагането на перисталтиката. Мнозина от вас, сигурно знаят, че дебелото ни черво е най-проблемата част от храносмилателния тракт. Именно в него се зараждат най-много проблеми и един от тях се причинява от застояването на токсични вещества, които оставят полепнали по стените на червото. Едноседмична закуска с овесени ядки е в състояние да прочисти червата ни, благодарение на абсорбацията на вода от страна на самите ядки.

Различните диети често препоръчват консумацията на овесени продукти, защото много по-лесно се изчисляват калориите и нуждата от допълнителни хранения е сведена до минимум, благодарение на бавното усвояване от организма.

За финал ви предлагаме една интересна рецепта за оригинална закуска, идваща от самия Станимир Михов, който ни се похвали, че често започва деня си така:

Овесени палачинки
Нужни продукти: 4 белтъка, 1 жълтък, 70-80 грама овес и 250 милилитра обезмаслено мляко.
Начин на приготвяне: Смесване различните продукти, сякаш ще си правите обикновени палачинки. Разбърквате, докато не се получи смес близка до гъстата на боза. Запичате в плитък тиган.

Овесени палачинки от европейски тип

Овесени палачинки от европейски тип

Автори: Десислав Янкулов и Станимир Михов Източник: StanimirMihov.com