ЕС наложи смаляване на таксите в родните банки от есента

Колко често ви се е случвало, да отидете за нещо минимално в банката си, а от там да ви изискат поне два различни тима такси, а в същото време работата, която искате да си свършите е на стойност 10-20 лева? Аз лично често съм изпадал в подобни нелепи ситуации, но ето, че това е на път да се промени в следващите месеци.

Европейска директива е наложила на българското Министерство на финансите да приеме закон, който да принуди банките у нас да свалят таксите си до нива, които са под средните за Европейския съюз.

Това включва най-различни финансови облекчения, сред които са таксите за откриване на сметка, теглене/внасяне на пари, извършване на различни разплащателни дейности и други.

В България към момента важат едни от най-високите цени за тези услуги в целия Европейски съюз, което е нелепо с оглед на цялостната икономическа ситуация в страната ни и процентът на населението, което живее около прага на бедността.

Истина е, че за човек с няколко десетки хиляди в банковата си сметка, не е проблем, ако трябва да даде 5-10 лева под формата на такси за различни свои операции, но подобни суми са значими за хора, които разчитат на минимална заплата или пенсия, които обикновено са в размер между 300 и 500 лева.

Ако един потребител поиска да смени банката и да прехвърли сметката си, това трябва да става без такси. И другото голяма предимство е, че се изисква БНБ да поддържа специален сайт, в който да се сравняват цените на всички банки за откриване, поддържане на сметки и основните банкови операции, които се правят с тях. Откриването на сметка струва между 5 и 10 лева, месечната такса за поддържане на сметки е между 1 и 2 лева. Цените по тях ще са малко по-ниски от тези, които сега споменах. – коментира финансовият експерт – Тихомир Тошев, пред колегите от БНР.

Подобна промяна определено би зарадвала голяма част от гражданите у нас, защото напрежението около банковата ни система в последните години ескалира неимоверно.

Автор: Десислав Янкулов Източник: БНР, цитирано от Economic.bg