Какво да правим ако ни нападне куче

Поне веднъж ви се е случвало да попаднете в ситуация, в която да бъдете застрашени по някакъв начин от бездомните животни по улиците ни. Сами разбирате, че нужда от подобна статия има. Защо ли ?! Докато общините не се грижат за бездомните животни, някой трябва да се грижи за беззащитните деца и възрастни, които не веднъж са били нападани от побеснели кучета, които бранят територия, или просто хората са попаднали на грешното място в грешното време.

Да, това е нормален животински инстинкт – да браниш територията си от натрапници.

Но градовете ни не са провинции на Серенгети, а и претенциите ни са, че сме цивилизация, но дали наистина сме?! Наблюдавайки безстопанствените животни, бродещи из „цивилизованите“ ни градове, някои от които претендират, че са модерни столици, не съм сигурен, че сме достигнали това ниво на съвремие. И понеже ние наистина не сме, ще ви покажа няколко техники, които биха могли да спасят живота ви при нападение от страна на свободно разхождащи се кучета.

1. Най-важното е да останете спокойни, колкото и уплашени да сте. Страхът и агресията само биха засилили яростта на безстопанствените животни.

2

2. Не бягайте и не гледайте животното в очите! Отдръпнете се бавно, като наблюдавате кучето с периферното си зрение.

3

3. Ако изглежда, че животното все пак ще ви нападне, сложете нещо помежду ви – пръчка, яке, каквото и да е, за да се предпазите.

4

4. Когато кучето ви нападне, използвайте това което сте взели за предпазване срещу очите или гърлото на нападащото ви животно.

5

5. Ако все пак ситуацията отива към ухапване, опитайте се да сложите ръка на пътя на връхлитащото ви животно, като се стремите да предпазите главата и областта на корема.

6

6. Веднага след инцидента потърсете медицинска помощ, след което би трябвало да уведомите органите на реда и тези, които се грижат за бездомните животни, но имайки предвид как функционират нашите компетентни системи, ще бъде чиста загуба на време, но въпреки това подайте сигнал – може нещо да се е променило в сбърканата ни система.

7

 

п.с. Разбира се, можете да бъдете нападнати не само от бездомни кучета. Тези, които си имат собственик са не по-малко опасни. А като казваме, че общините трябва да се справят с този проблем, нямаме предвид да изтребят животните до крак. Трябва да има достатъчно адекватни приюти, които да се грижат за бездомните същества по улиците на града.

 

Автор: TheM
Снимка:  artofmanliness