Какво да правите, ако изгубите работата си

Някога може да не е било особено голям проблем, ако човек трябва да сменя работата, но днес нещата не стоят точно така. Случаите, в които фирмата се разделя с вас по тяхно желание, са доста и обикновено следват редица проблеми, с които тепърва трябва да се справяте.

Предлагам ви няколко съвета, които да последвате, за да преминете максимално безболезнено през този етап и бързо да си намерите нова работа.

  1. Обсъдете причините за уволнението/съкращението си с вашия бивш шеф – Не бива да забравяме, че преди всичко сме хора и трябва да си запазим взаимното уважение.

    Затова е добре да овладеете емоциите си и да не им давате изблик, а да потърсите адекватен изход от изградилата се ситуация.
    Постарайте се последният разговор с шефа ви да не изглежда, сякаш се молите да остане, защото всеки човек трябва да има достойнство. Насочете разговора в насока, в която искате да се поучите от грешките си и да не ги повтаряте за в бъдеще.
    Ако насреща имате интелигентен човек, той ще се опита да ви даде няколко последни съвета, след което учтиво ще си стиснете ръцете и всеки ще продължи по своя път.
  2. Регистрирайте се в Бюрото по труда – Поинтересувайте се за условия, при които става това и не губете време, а побързайте да се впишете в Бюрото по труда, за да не губите от привилегиите, които са предвидени според законодателството.
    По този начин ще си осигурите време, за да премислите следващите си ходове и по-спокойно ще можете да потърсите нова работа.
  3. Погрижете се за здравните си осигуровки – Предполагам, че не сте циганин, който цял живот изкарва на гърба на данъкоплатеца. Затова се поинтересувайте за състоянието на здравната ви осигуровка и се консултирайте със специалист, за да знаете, какво е нужно да се направи, за да продължите да се осигурявате. Не искате утре да изпаднете в неловка ситуация, в която за пръв път от 5 години ви трябва лекарска помощ, а заради 1-2 неплатени месеца да са ви спрени правата.
  4. Реорганизирайте финансите си – До вчера сте водили един начин на живот, в който сте пресмятали пари за транспорт и храна в работата. От днес вече ще прекарвате по-голямата част от деня си вкъщи, а това не винаги значи, че ще спестявате пари. Обикновено хора дори започват да харчат повече, тъй като са нарушили рутината, която са си създали и търсят начини, за да запълнят времето си.
    Добре е да си направите хубава сметка за разходите в следващите седмици, за да не се окаже в положение, в което да ви се налага да търсите пари назаем, за да изкарате месеца.
  5. Обновете CV-то си – Ако в последните няколко години не ви се е налагало да търсите работа, ето че е дошъл моментът, в който отново сте на пазара на труда. За целта трябва да имате осъвременена биография, от която да стане ясно на бъдещия ви работодател, че именно вие сте правилният човек за свободната позиция.
    Не забравяйте да добавите и последния си опит, въпреки разочарованието от предходните събития.
  6. Запазете контактите си с бившите колеги и хората, с които сте имали служебни отношение в предишната работа – Човек никога не знае, от какво ще има полза за в бъдеще. Постарайте се да запазите добрите си отношения с бившите колеги, защото те могат да са един полезен съюзник в търсенето на нова работа.
    Когато отново започнете да се трудите, старите ви контакти могат отново да влязат в употреба, особено ако сте в същата сфера, както преди.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Business Insider