Как да дадем пари назаем без да съжаляваме после

Това е едно от най-трудните неща, които можем да направим, откакто съществуват финикийските знаци. Хората по принцип трудно даваме нещо от себе си, но още по-трудно е, когато става въпрос за пари. Примерите около нас са толкова много, когато някой бива ограбен или излъган, че някак да с лекота да раздаваме парите, които сме изкарали по един или друг начин.

И все пак винаги има случаи, в които можем и трябва да помогнем, но как да сме сигурни, че няма утре да съжаляваме за решението си? Истината е, че никога не можем да сме убедени на 100%, но поне можем да увеличим шанса си за по-безболезнено преживяване, от което да си направим изводите.

Ето няколко съвета, които да следвате, ако искате в даден момент да сте готов да помогнете на човек в нужда с пари:

  1. Съгласи се да помогнеш, само ако можеш да си го позволиш – Или просто никога не давайте последните си пари. Това е най-важното правило, което всеки трябва да спазва. Ако насреща ви се обидят, че не сте помогнали, значи наистина не са заслужавали вашата подкрепа. Нелогично е да влизате в дълг, само за да угодите на друг човек.
  2. Ако парите ви са общи със съпруг/съпруга, консултирайте се преди това с тях – Това е част от смисъла на семейството – да вземате решения заедно. Нищо не би ви коствало да проведете един телефонен разговор, в който да се консултирате с половинката си и да вземете съвместно решение.
  3. Обсъдете други възможности – Това в случай, че допускате нуждаещият се да е пропуснал някой вариант, чрез който да не се достига до заем. Внимавайте, защото може да се сметне за опит да откажете помощ. Затова винаги съобразявайте човека насреща, който е опрял до вас.
  4. Приемете решението си – В случай, че сте решил да „ударите едно рамо“ и вече сте заели пари, приемете го за свършено. Няма смисъл да го мислите и да се колебаете, защото вече всичко е в миналото. Сега остава само да изчакате човекът насреща да се свърже с вас в уговорения ден, за да ви върне парите. Никога не си ги търсете предварително, но и не позволявайте да ви забавят с повече от няколко дни.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Business Insider