Какво да направим, за да се откажем от кафето?

Щом се отворили този материал, значи имате желание да намалите или напълно да спрете кафето. Ако пък нямате никакво желание, а просто търсите нещо, с което да уплътните времето си, по-скоро бих ви препоръчал да потърсите друго интересно четиво от нашите страници. Причината е, че ще ви дадем няколко доста аргументирани причини със Станимир Михов, за да се откажете от пристрастяващата напитка, тъй като тя като нож с две остриета. С едното режете в правилната посока, но без да осъзнавате, че режете и от неправилната.

Обяснявам бързо, за да не се чудите, какво имам точно в предвид. Кафето обикновено се консумира, защото хората имат нужда от енергиен помощник в дългия и натоварен работен ден. Факт е, че то може да помогне много в борбата с умората и ранното ставане, но колко всъщност е полезно това? Замисляли ли сте се, че монетата има две страни?

Организмът ни е устроен така, че той би ни служил вярно и в продължение на дълги години, ако разпределяме правилно силите му. 2/3 работа, 1/3 почивка. Тялото ни има нужда от подобен режим, който в часово измерение се явява 16 часа активност на 8 часа сън. Това е най-просто казано. Ако не си осигуряваме тези 7-8 часа в кревата, прегърнали възглавницата, тогава е съвсем нормално, че през активните си часове ние ще сме много по-слабопродуктивни, отколкото ни се иска. Ето тогава идва и нуждата от помощни средства, като кафето и по-точно съдържанието му на кофеин.

Кофеинът е известен с функцията си да пришпорва сърцето и нервната система, за да повишават оборотите си на работа. Така хората остават с впечатлението, че са по-бодри и вършат ежедневните си задължения, както трябва, но това е само един краткосрочен ефект. Питате: „На кого му пука, какво ще е утре? Може да ме блъсне кола и да умра, затова ще си правя, каквото искам.“ Ако разсъждавате по този начин, тогава професията ми се обезсмисля и аз няма, какво повече да ви кажа. Решението си е изцяло ваше и щом искате, водете си този деструктивен начин на живот. В името на всички останали, които не мислят толкова на дребно, ще продължа, ако ще да става въпрос за 1-2 души. Ако можа да съм им от полза, това ще ме направи щастлив.

Сега е моментът да ви кажа, че кофеинът не е този химически елемент, който се слави само с добро име. Кофеинът е вид психотропно вещество, което не просто води до пристрастяване, но и изцежда живителните сили на организма ви. Ако трябва да дам пример с батериите на вибратора на жена ви, ще кажа, че кофеинът е бутончето за „турбо“ режим“, а вие сте самият вибратор. Ако жена ви ви ползва правилно, тогава батериите ви ще издържат далеч по-дълго и ще ви дадат шанс да изпълнявате съпружеските си задължения много по-пълноценно. Ако пък сте постоянно с включено турбо, тогава животът на батериите е скъсен наполовина, ако не и повече. Схванахте ли метафората ми? Пиеш по 5 кафета на ден, пукваш на 45-50, пиеш по 5 кафета на седмица, живееш до 80-90.

Въпросът е в умереният прием. Щом веднъж сте стигнали до извода, че имате нужда от кофеин, тогава не съм аз човекът, който да ви каже, че сте сгрешили, но поне мога да ви убедя, че прекалявате и трябва да се контролирате, ако не искате да скапете организма си.

При консултацията ни със Станимир Михов разбрахме, че човек има редица алтернативи на горчивата сутрешна напитка. Ще ви изредим част от тях, в случай че се вслушате в думите ми и предприемете мерки против консумацията на кафе.

От ябълката по-добър заместител едва ли ще намерите

От ябълката по-добър заместител едва ли ще намерите

  1. Билки – В народната медицина са познати енергийни билки много преди кафето да достигне до Европа. Прародителите ни са открити своите помощници в женшена, гинко билобата, гуараната, лилавата кора от върба, лютите червени чушки и корените от джинджифил. Далеч по-безвредни са и са по-склонни в дългосрочен план да увеличат издръжливостта ви за сметка на пришпорения ефект на кофеина.
  2. Витамин B – Месото и млечните продукти са тези храни, които са богати на витамини от група B. Те имат пряко влияние върху нервната ни система и липсата им може да се забележи най-вече при хората, които имат нужда от висока концентрация на работното си място. За да ви улесня още повече, назовавам конкретно с какво трябва да се храните, за да ги получавате. Всякакви видове месо, риба и морски дарове, яйца, сирене, кафяв ориз, пълнозърнест хляб и паста, броколи, спанак, аспержи, брюкселско зеле, боб, фъстъци, кисело мляко, авокадо, грейпфрут, сливи и банани.
  3. Вода – Казах ли ви, че няма да ми писне да ви разправям за водата! Колкото по-дехидратиран е човек, толкова по-изтощен ще е той. Пийте повече вода, за да се чувствате свеж, бодър и изпълнен с енергия през целия ден.
  4. Пълноценно хранене – Онези диети, които четете в малоумните женски сайтчета, че с минерална вода и 2 яйца на ден можете да карате, да ги забравите! Диетата означава хранене под определен режим, а не тотално лишаване храна в ежедневието ви. Консултирайте се с някой от нашите материали, за да разберете за различни видове диети.
  5. Ябълки – Знаете ли, че ябълката има по-ободрителен ефект от самия кофеин? Веднъж разберете ли това, тя ще стане ваш най-добър приятел в утрините. Освен, че е богата на витамини, тя съдържа фибри и въглехидрати, които се равняват средно на около 90 калории. Храносмилателната ви система има нужда от 20-30 минути, за да усвои една ябълка, което я прави един наистина ефективен източник на енергия.
  6. Упражнения – Без да спортуваш, как очакваш да си с висок тонус. Познаваме хора, които са родени уморени. Те обикновено са такива, които не са в състояние да направя и една коремна преса, камо ли да са плодотворни на работното място. Спорт от всякакъв тип ще ви помогне да откажете кафето и което е по-важно, няма да имате нужда от него.

Запомнете тези неща и вземете решение за живота си. Искате да живеете дълго и пълноценно или просто да се отдавате на мига, пък за утрешния ден има кой да мисли? Изборът в моите очи е лесен, но за твоите не съм до там убеден.

Автори: Десислав Янкулов и Станимир Михов Източник: StanimirMihov.com