Защо не можем да бъдем успешни

Както неведнъж сме говорили на тази тема и сме казвали, че е абсолютно право на всеки един от нас да бъде успешен, колкото и тривиално да звучи това.

За последните години толкова често чуваме за успеха, че малко започна да ни нагарча – прави това за дъбеш успешем, прави онова за да бъдеш успешен…

Прави това, което те прави щастлив. Все едно дали косиш тревата на село или продаваш акции на борсовия пазар. Успеха се олицетворява в това да бъдеш сред най-добрите в това което правиш.

А много хора не осъзнават колко добри са в дадено нещо. Разрових се по темата, за да ви информирам малко, защо не ви се получават нещата. Защо не можете да бъдете успешни в собствената си игра. Тук на помощ идва Лоли Даскъл – президент на американската компания Lead From Within и автор на в сайта на сп. Inc. По думите й, има поне 13 много често срещани причини за това. Всеки може да помисли дали някоя от тях не го възпира и да бъде откровен със себе си, а след това да предприеме нещо – не просто да размишлява, но и да има последвали действия за промяна. Накратко, ето какви са причините.

Спънка No.1: Хиляди хора не вярват истински в себе си и своите сили.

Причина No.2: Негативно мислене. Липсата на вътрешен оптимизъм и вяра в по-доброто бъдеще, дори то в момента да изглежда невъзможно, е много честа причина за блокирането на житейското развитие.

Проблем N.3: Следват пътя с най-малко съпротивление. Понякога само защото ни е трудно продължително време не означава, че успяваме. Нужни са усилия да се предприеме нещо и борба то да се постигне. Всеки вид лично постижение е победа от една лична битка. Помнете: Успехът няма да дойде сам при вас, вие трябва да бъдете проактивните, да излезете навън и да организирате нещата да се случат.

Спънка No.4: Изгубили са представа сега какви са целите им. Носят се по течението. Забравили са да мечтаят. Чувстват се стари.

Причина No.5: Прекарват твърде дълго време в адаптиране към нещата наоколо. Мързелът е задължителна съставка в рецептата на повечето провали.

Проблем No.6: Чакат перфектния момент. Реалният свят не възнаграждава перфекционизма, той се отплаща на хората, които в крайна сметка вършат нещата както може.

Спънка No.7: Лесно се разсейват. Това често успява да попречи на действията им.

Причина No.8: Мислят за страховете си. Страхът иска едно нещо от човека: да забрави всичко, да си представя само страшното и да бяга бързо. Но ако искат да успяват, хората трябва да правят нещата, които ги плашат, а понякога дори и ги ужасяват. Защото всичко, което искаме, е от другата страна на страха.

Проблем No.9: Вкопчили са се за нещо, като има нужда да го освободят и да се освободят от него. Да прекъснат тази връзка. Разивитето не означава да забравяш, то значи да се поучиш от случилото се и след урока да отправиш поглед напред, към новите хубави моменти и новите педизвикателства.

Спънка No.10: Оправдават се. Вместо да вземат решения, да посочват избори и да преодоляват проблеми.

Причина N.11: Игнорират интуицията си. Вътрешният им глас им говори и те не го слушат.

Проблем No.12: Излишно усложняват много неща. Ако смятаме, че сме изгубили властта си или контрола над нещо, нищо не би ни изглеждало просто. Като се освободим от усложняването, достигаме до същината на проблема.

Спънка No.13: Чакат разрешение.

 

Автор: TheM