Бил Гейтс пак е най-богатият в света

Собственикът на Microsoft може да има своите проблеми с налагането на Windows 10, но това в никакъв случай не значи, че изпитва проблеми с плащането на сметките си за парно и вода. Дори сигурно в края на месеца му остава по някой долар, за да излезе на кръчма.

Шегата настрана. Бил Гейтс отново оглави класацията на списание Forbes за най-богатите хора на планетата.

Състоянието му е изчислявано на над $75 милиарда.

Десетката е попълнена основно от хора над 50-годишна възраст, като единствено изключение прави Марк Зукърбърг със своите 31 години и $44.6 милиарда от труда му по facebook.

За последната година най-голям ръст в състоянието си бележи Амансио Ортега. Той е натрупал още един милиард долара към сметките си, благодарение на своята модна марка Zara. (за модните милиардери на годината прочетете тук!)

Най-големи загуби пък е отчел Принц Алвалед Бин Талал Алсаид. Отчетените $216 милиона отлив не са повлияли на статута му, като най-богат човек в Саудитска Арабия. Основните му приходи идват от американската и европейската стокови борси, където е един от най-сериозните играчи.

Най-младият милиардер в света е класиран на 1476 място с $1.2 милиарда и е на 19 години. Интересното е, че става въпрос за младата госпожица Александра Андресен и нейното наследство, за което ви съобщихме наскоро. (повече по тази тема тук!)

Най-възрастният богаташ е небезизвестния Дейвид Рокфелер. Той тази година навърши 100-годишния си юбилей. Трите му милиарда го нареждат на 569 място. Всеки един цент от тях е дошъл от петрол и банки.

Най-богата жена е собственичката на L’Oreal – Лилиан Бетъркорт. 93-годишната французойка има $36.1 милиарда в пари и притежания, което я поставя на 11 място в годишната класация.

Все още няма данни за българи в класацията, макар там да фигурира името на човек от страна, наречена Гърнзи. Да, и аз не знаех, че съществува такова място на планетата, но очевидно 78-те квадратни километра на великобританския остров са достатъчни на Стивън Лансдаун да изкара $1.9 милиарда.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Forbes