Кои са най-богатите хора в модата

Колегите от Forbes всяка година публикуват официални данни за най-богатите хора на света. Тази година сред тях има доста модни дизайнери и собственици на марки, които не са просто богати, а са си направо червиви от пари. И всичко това благодарение на малко плат, конци и копчета. Така казано, звучи доста просто, нали?

Ето и списъкът с най-богатите хора в модния бизнес към момента:

  1. Амансио Ортега, собственикът на Zara – Състоянието му се изчислява на около $68.

    2 милиарда. Той е и вторият най-богат човек в света, изпреварвайки Карлос Слим – телекомуникационния магнат.
  2. Бърнард Арнаут, изпълнителният директор на LVMH – Стойността на неговите авоари е $34.9 милиарда. Това го нарежда на второ място сред най-богатите хора във Франция.
  3. Фил Найт, основателя на Nike – Притежанията му са към $26.1 милиарда. Миналата година той реши да се оттегли от поста на президент в компанията си.
  4. Стефан Пърсън, съсобственик и директор на H&M – Състоянието му е в размер на $20.8 милиарда. В плановете му за 2016 влиза идеята да отваря поне по един нов магазин на ден някъде по света.
  5. Леонардо Дел Векио, основател на Luxottica – Той е с $18.7 милиарда. За 80-годишнината си той раздава акциите на Luxottica на стойност $10 милиона на своите служители.
  6. Тадаши Янай, основател на Fast Retailling (притежава Uniqlo) – Богатството му е към $13.9 милиарда. Той налага едно верую на своите мениджъри в компанията: „Винаги следвайте директора си. Никога не работете по свой си начин.“
  7. Франсоа Хенри Пинолт, изпълнителен директор на Kering (притежава Gucci, Saint Laurent и други) – Той е от най-отявлените примери на хора, изключени от гимназията и превърнали се в милиардери. Парите му са около $12.2 милиарда.
  8. Ален и Джерард Уертхаймър, собственици на Chanel – Двамата имат по $11 милиарда. Двамата братя почти никога не си позволяват да говорят. Оставили са това на импресариото си – Карл.
  9. Лес Уекснър, изпълнителен директор на L Brands (притежава Victoria’s Secret, Abercrombie & Fitch и други) – Най-бедният измежду всички богаташи има $7.2 милиарда в притежания. Уекснър е човекът, който създава моловете.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Forbes