Отърви се от смърдящия дъх

Хора, нямате си представа, колко отблъскващо може да бъде, когато заговорите пред някого и носът му започне да страда в агония от ароматите, които излизат от устата ви. И тук не говоря метафорично. Лошият дъх е №1 при отблъскващите фактори във всяко ново запознанство. В мига, в който отворите устата си, ако мацката на бара усети съчетанието на чесново хлебче, натопено в оцета от киселите краставички, тогава няма да ѝ дадете шанс да чуе и дума от казаното, защото единствената ѝ мисъл ще е: „По дяволите, защо този мирише на немит задник?!“

Приятелю, не си пропилявай възможностите, само защото те мързи да прилагаш няколко прости правила, касаещи нормалния дъх.

Ето, какво е нужно да правиш и всичко ще е наред:

  1. Мийте зъбите си поне два пъти дневно – Сутрин веднага след ставане и вечер веднага преди лягане. Това е задължително. Който си мисли, че е нормално да си ляга с люспи от семки между зъбите, той е глупак, който не само ще има лош дъх, но и ще има развалени зъби. Лекарите дори съветват да удряме по една четка след всяко хранене, но на всички ни е ясно, че това в повечето случай физически е невъзможно, благодарение на забързания ни начин на живот и честото хранене на крак.
  2. Четкайте езика – Езикът е онази част, която се ползва с най-голямо внимание от бактериите. Власинките, от които той е изграден, са идеалното скривалище за малките гадинки, които първи се възползват от всяко нещо, което хапнете. Нали знаеш, че миризмата е нещо като пръднята на бактериите? От тях е почти невъзможно да се избавиш на 100%, но можеш да им ограничаваш достъпа на храна, отмивайки я от езика си.
  3. Ползвайте вода за уста и конци за зъби – Колкото у хубава четка да сте си купили, винаги има места, до които косъмчетата ѝ не са достигнали. Конецът е идеален за такива случаи, а водата помага за свежия аромат, излизащ от устата ви. Ползвайте такава за стягане на венците, защото това е един от първите проблеми, които могат да възникнат в денталната ви хигиена – възпаление на венците.
  4. Хранете се редовно и пийте вода – Лошата миризма не винаги идва от зъбите и езика. Тя често е плод на стомашните ви реакции. Ако дъвчете дъвка, решавате временно проблема със зелените облаци. Ефектът дори е обратен, защото, когато дъвчете, заблуждавате организма си, че се храните, а това предизвиква стомаха да произвежда киселинни сокове, служещи за по-лесното разграждане на храната. Соковете се изливат в празния ви стомах, а от там идват и проблемите със самия орган и създаването на лошите миризми. Водата пък е от изключително значение, защото хидратацията поддържа клетките в организма ви живи за по-дълго време. Мъртвите клетки са храна за бактериите в устата, които вече споменахме, че са източникът на „ароматите“.
  5. Никога не пропускайте прегледа си при зъболекаря – В най-лошия случай ги правете на всеки 6 месеца. На първо място се интересувайте от здравето си. Един кариес е не само болезнен, но и може да се окаже причина за сърдечен проблем, който да доведе до летален край. Хигиената е много тясно свързана със здравето. В древността хората са умирали по-често от ниска хигиена, отколкото от насилствена смърт, каквото и да твърдят разни псевдоисторици.
  6. Грижете се за здравето си – Ако се грижите добре за устната си хигиена и все пак имате миризлив дъх, тогава проблемът може да е чисто здравословен. Редица лекари ще ви кажат, че има безброй заболявания, които в страничните си ефекти причиняват лош дъх и трябва да се обърнете към професионалист, за да локализирате и решите проблема.

Автор: Десислав Янкулов

Коментари