Захарта понякога се крие на неочаквани места

Приятели, време е да погледнем малко по-отблизо храните, които приемаме, защото лятото чука на вратата, а очевидно диетата, която спазваме, не работи достатъчно ефективно. Има огромна вероятност да сме останали с погрешно впечатление, когато приемаме една или друга „здравословна“ храна. Маркетинг отделите в големите хранително-вкусови компании отделят огромна част от работния си ден, за да измислят нови начини, с които да „дегизират“ съставките в своите продукти. Захарта е онова, което най-често бива назовавано по различни начини, за да може хората да не ѝ обръщат внимание, когато се колебаят между два продукта на щанда с „фитнес“ храните.

Днес отново сме седнали заедно със Станимир Михов, за да ви помогнем в избора на храна, когато целите да отслабвате. Той ни светна за този измамен трик, с който си служат различни производители на млека, натурални сокове, различни сосове и какво ли още не за трапезата ни.

Оказва се, че думата „захар“ може да бъде представена в етикетите по много начини, които сме длъжни сме да ви покажем:

  • глюкоза
  • фруктоза
  • декстроза
  • левулоза
  • глюкозен сироп
  • фруктозо-глюкозен сироп
  • изоглюкоза
  • сироп от царевица
  • мед
  • добавена захар
  • сироп от добавена захар
  • лактоза
  • малтоза
  • захароза

Това са цели 14 разновидности на една и съща хранителна съставка, от която расте задникът. Следващият път, когато четете етикетите, извадете и този списък, защото терминологията си е направо за магистри по химия.

Следващият път ще се постараем да ви покажем и няколко храни, които да избягвате, когато сте на диета, защото те влизат точно в този списък с измами.

Автори: Десислав Янкулов и Станимир Михов Източник: StanimirMihov.com