Най-старата рокля в света е на повече от 5000 години

Нови тестове показват, че ленена рокля, намерена в една от египетските гробници е на повече от 5000 години, което я прави най-старата тъкана дреха, намирана досега. Красиво ушита и плисирана, тя говори за сложността и заможността на древното общество, което я е направило.

„Дрехата, известна като роклята от Таркан, е изключително рядка находка. Много малко от първите дрехи, които били изработвани от растителни влакна или животински кожи, са оцелели до днес, а текстилните материи, откривани по време на разкопки, са на не повече от 2000 години“

Дрехи с подобна датировка, които са оцелели до днес, са намирани и преди, но те най-често са били омотавани около тялото.

Роклята от Таркан е древната висша мода. С ръкавите, деколтето и тънките плисета тя би била съвсем на място и в съвременен бутик. Подобни прецизни детайли би могъл да измайстори единствено опитен занаятчия, а подобни хора се появявали единствено в процъфтяващи и йерархични общества като това на Древен Египет преди 5000 години.

„Гънките на лактите и мишниците показват, че дрехата е била носена, a не е била само церемониална. Тя прилича на дрипава риза, но е много вероятно първоначално да е била по-дълга“.

Археолози изпратили роклята в Петри в началото на 1900 година, но тя била увита във вързоп с мръсни парцали и никой не й обърнал внимание. Едва след като вързопът бил разгънат през 1977 година реставраторите попаднали на дрехата.

Източник: www.nationalgeographic.bg