Самотата е по-деструктивна от цигарите и алкохола

В света на социалните мрежи антисоциалните хора са се умножили многократно, а това е повод да се замислим върху влиянието на самотата върху нашето здраве.

В киното има стотици филми, които на пръв поглед преекспонират силата на мозъка и съзнанието ни, но във всеки един от тях има зрънце истина и резон. Мозъкът ни притежава несъизмерима сила в сравнение с всичко познато ни на този свят. Той е способен да ни разболее, той е способен да ни излекува.

Мозъкът е всевластен над нашето съществувание и това, което е най-хубаво, е, че сме в състояние да го контролираме.

Знаете ли, че самотата е повече психически процес, отколкото физически? Можем да се намираме в даден момент сред хора и все пак да сме самотни. Това става, защото вътрешно крием истини за себе си, които не искаме околните да знаят. Страхуваме се, че ще бъдем разкритикувани и няма да намерим нужната утеха. Този страх пречи на тялото ни да извършва нормалните си процеси. Хората, страдащи от самота, могат да получат всевъзможни болести, а имунната им система би се справила далеч по-трудно с тях, благодарение на това ни състояние.

Цигарите и алкохола, които споменавам в заглавието, са си вредни елементи от живота на повечето хора, но те оказват негативен ефект върху нещо конкретно. Цигарите затлачват дихателните ни канали, алкохолът уврежда черния дроб, докато депресията има пряко влияние върху всеки наш орган. По тази причина тя е по-деструктивна от всичко друго, което можем да приемем през устата си.

Как бихме могли да се опазим от диагнозата „самота“? Звучи лесно, ако ви кажа, че трябва да си намерите приятели, с които да се чувствате сигурни, че ще ви изслушат и биха ви помогнали в преодоляването на ежедневните трудности в живота ви, но това не е като да отворите буркан с краставички. Ако сте антисоциална личност, можете да започнете с малки крачки, които биха ви сближили с околните.

В службата може да се опитате да помагате на някой колега, когато му се наложи. Така ще прекарате известно време в негова компания и ще се разсеете малко от тежкото си психическо състояние, занимавайки съзнанието си със съвместна работа с друг човек.

В свободното си време може да се отдадете на помощ за непознати. Около нас е пълно с хора, чиито живот е далеч по-лош от нашия собствен. Възрастни хора, бедни хора, хора с увреждания – всички те имат отчайваща нужда от елементарни на пръв поглед неща. Подаването на ръка, когато старец пресича улица, може дори да спаси живота на човек, а един хляб за бездомника може да направи разликата за съществуването му.

Бавно и методично се свързвайте с хората без да им издавате най-съкровените си тайни и ще видите как сам ще успеете да се справяте с проблемите си, само защото сте увеличили контакта си с околните. Така рано или късно ще откриете приятел, който да ви служи за опора, както и вие на него.

Автор: Десислав Янкулов