Нови открития за кафето: Полезно е!

Полезно или вредно е кафето? Ново проучване наклонява везните в полза на ароматната течност. Този спор от години хвърля в недоумение почитателите на ароматната напитка. Но има нови доказателства, че тя носи много ползи за здравето. Това твърдят лекарите Суапан Банерджи и Натали Ризо, както и фитнес инструкторът Джошуа Дувачел.

1. Кафето е пълно с хранителни вещества и антиоксиданти.

То съдържа калий, манган, магнезий както и витамин B2, според лекарите. Този витамин спомага за разграждането на хранителните вещества в тялото, а липсата му в организма води до болезнено лющене на кожата.

2. „Летящ“ старт за отслабване.

„Учените отдавна са открили, че кофеинът, който се съдържа в кафето, може да помогне при изгарянето на мазнините, защото засилва метаболизма“, твърди д-р Банерджи.

3. Подобрява резултатите при тренировка.

Ако изпиете чаша кафе преди да влезете във фитнеса, това ще ви подсили. Защото кофеинът стимулира производството на енергия и подобрява кръвоснабдяването на мускулите и сърцето.
Дувачел обаче съветва да изпиете кафето си „поне два часа преди тренировка, за да нямате проблеми с храносмилането.“

4. Намалява риска от рак на черния дроб.

Със сигурност кафето има толкова много ползи за здравето, че няма да ви стигнат пръстите и на двете ръце, ако започнете да ги изброявате. Гъстата течност помага при депресия, камъни в жлъчката, пристъпи на астма, аритмия. Тя дори намалява риска и от болестта на Паркинсон. Но това, което прави най-силно впечатление, е твърдението, че пиенето на кафе може да намали риска от рак на черния дроб с до 50 на сто.Това се дължи на факта, че топлата напитка има високо съдържание на антиоксиданти, според Дувачел.

5. Предпазва от „болестта на Алцхаймер“.

„Антиоксидантите, които се съдържат в кафето, могат да предотвратят увреждането на някои мозъчни клетки, свързани с развитието на болестта“, казва д-р Ризо.

6. Намалява риска от диабет.

Хората, които редовно пият кафе, са изложени на риска от развитие на диабет в по-малка степен, в сравнение с тези, които предпочитат чай (изключение прави само черният), сочи проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition. Това е така, защото кафето засилва производството на инсулин в клетките.

Колко чаши кафе може да изпием на ден?

Американската асоциация по храните и лекарствата – FDA изчислява, че 400 мг кофеин, или грубо 4 чаши кафе, е безопасното количество за здрав възрастен. Но други здравни организации може и да препоръчват различно от горепосоченото количество количество.

Източник: www.sheknows.com