Как да се откажете от досадните си навици

Всеки от нас има по нещо, което прави с досада, но въпреки това не спира да го върши. Едни пушат, други пият, трети са пристрастени към facebook, четвърти към нещо друго и така нататък, и така нататък. Ако нееднократно сте се опитвали да спрете с нищожен резултат, тогава имам един съвет за вас, който е доказано ефективен или поне така твърдят психолози.

Всички ние правим грешка, когато си налага възбрана.

Ако си кажете, „трябва да спра да пуша“, тогава рискът просто да изричате някакви думи, неподплатени с действия, е голям. Запитайте се друго – „пушенето как ме кара да се чувства?“ Усещате ли разликата? В единия случай си налагате нещо неаргументирано, макар да знаете, че е правилното решение, но нещо вътрешно ви кара да продължите. В другия случай си задавате въпрос към себе си, на който лесно и бързо намирате отговор. Да, има риск да си кажете, че цигарите ви успокояват и имат положителен ефект върху съзнанието ви, но в този случай вие едва ли бихте имали сериозен проблем с тютюнопушенето, защото най-вероятно дърпате по 2-3 цигари на ден, за да се отпуснете. Но, ако достигнете до извода, че цигарите вмирисват дъха, ръцете и дрехите ви, тогава сте една крачка по-близо до отказването. Ако сутрин отделяте по 20 минути над мивката, за да отхрачвате катран от белите си дробове, ако при по-силен смях започвате да се давите, ако кожата ви бледнее… Всичко това как ви кара да се чувствате?

Същият метод можете да приложите към всеки един досаден навик в живота ви. Гризете си ноктите? Ръцете ви погрозняват и ви хваща срам, когато се здрависвате с някого. Прекарвате половината си ден в социалните мрежи? Четете безброй безсмислени публикации, гледате милиард повтарящи се снимки, преглеждате за стотен път едно и същи видеа… Не е ли отегчително, скучно, досадно?

А сега се обърнете към своя личен навик, с който се борите от години. Той как ви кара да се чувствате?

Автор: Десислав Янкулов Източник: Business Insider