Лечение със звукови вълни ще смени Виаграта

Терапия със звукови вълни, която лекува еректилна дисфункция предлага на мъжете първата алтернатива от 15 години насам на малкото синьо хапче, или иначе казано звуци ще сменят виаграта.

Виаграта действат като повишават потока от кръв към пениса, но мъжете които ги използват трябва да планират сексуалния акт спрямо поемането на медикамента, а страничните ефекти включат главоболие, световъртеж, запушване на носа и внезапна загуба на слух. Продължителната ерекция получена при прием на Виагра пък може да увреди пениса и да задълбочи проблема. Освен това Виагра може да взаимодейства и с други медикаменти приемани от пациентите, при което да причини сериозни и потенциално опасни странични реакции, като внезапен спад в кръвното налягане.

Алтернатива, наречена екстракорпорална терапия със шокови вълни (ESWT) може да осигури дълготрайно решение. Едно от изследванията на ESWT включва 112 мъже с проблемна ерекция. Половината получили 5 седмични дози на ниско инвазивни звукови вълни, насочени към 6 места по техния пенис. Другата половина били разпределени към процедура-плацебо. В началото на изследването, нито един от мъжете не можел да осъществи сексуален акт с проникване без използване на медикаменти. В края, 57% от третираните мъже споделили, че вече можели да осъществят полов акт, в сравнение с едва 9% от мъжете от плацебо групата

Лечението изглежда повишава кръвния поток към пениса като стимулира растежа на нови кръвоносни съдове, и ако това се потвърди, може да се окаже, че този тип лечение е дълготрайно. За разлика от новото лечение, традиционния медикамент Виагра действа като отпуска гладката мускулатура, включително тази на кръвоносните съдове и на пещеристите телца в пениса, което води до ерекция. За сметка на това обаче се повлияват гладко-мускулни групи и на други места в тялото, например храносмилателна система и зеницата на окото (поради което след приемене на Виагра не се препоръчва излагане на интензивна светлина). Въпреки това към момента Виагра си остава един от най-продаваните медикаменти в света, което само демонстрира сериозността на проблема.