Какво правят истински успелите бизнесмени

Сигурно сега си мислите, че ще прочетете за някакви глупави техни си навици, които нямат нищо общо с успеха им в работата, но това не е така. Ще ви кажа за някои доста точни прийоми, с чиято помощ определени хора не просто успяват, но и поддържат успеха си за години наред.

  • Управляват истински компании – В днешно време има редица популярни схеми за управление на фиктивни фирми, които точат средства от инвеститори и проекти. Но това е не само незаконно.

    Това е един сигурен начин, че рано или късно истината излиза наяве и няколко години на богатство ще се равняват на живот по съдилища и затвори. Истинските бизнесмени никога не си позволяват да крадат по такъв пошъл начин. Те управляват истински компании с истински хора в тях и извършват истинска дейност в своята сфера.
  • Обичат работата си – Работата на човек е като всичко останало в живота му. Не ѝ ли отдаваш нужната любов, тогава тя просто няма да върви и ще ви съсипва вътрешно и външно. Винаги си личи, когато човек прави нещо с желание и ентусиазъм, както винаги си личи, когато го прави насила. Една работа или се върши, както трябва, или изобщо не се върши.
  • Правят нещата по свой си начин – Хората сме откриватели. Да, ние се позоваваме на историята си и черпим опит от нея, но това не значи, че трябва винаги да ходим по отъпканата пътека в снега. Дори тогава в началото е имало един, който е повел всички останали. Сега сами си направете избора – ще показвате пътя на останалите или ще следвате нечии друг такъв, към място което вече всички преди вас са били?
  • Знаят, че има неща, които не знаят – Няма всезнаещи хора на този свят. Дори да съберете цялото познание в света на едно място, там някъде винаги има нещо, което не е изучено. Успелите бизнесмени знаят, че са силни в едно, но и че са слаби в друго. Точно по тази причина те съумяват винаги да откриват правилните хора, с които да работят. Успешният бизнес може да се олицетвори като човешко тяло – шефът е главата, заместниците са врата, ръцете и краката са лидерите и т.н., докато всяка една част не заеме мястото си и не започне да изпълнява функцията си.
  • Вразумяват се лесно – Спонтанността е нещо, което в редки случаи носи успех, макар и тогава той да е наистина голям. Но какво е разковничето на дългосрочните активи? Умението човек да се вразумява. Да, идеята почти винаги е плод на мигновен проблясък, но развитието ѝ трябва да бъде внимателно планирано, ако искаме да постигнем желаните резултати.
  • Успехът няма граници – Никога не се задоволявайте със статуквото си. В природата ни е да искаме още и още. Не бягайте от нея, а ѝ се отдайте. След всяка крачка в правилната посока, вземайте решението, че трябва да направите още една и още една, и още една и така в края на живота си можете да се обърнете назад и да се замислите. Ако виждате мястото, от което сте тръгнали, значи сте си пропилели живота, но, ако то изчезва от хоризонта, тогава не сте живели напразно.
  • Не се самовъзнаграждават – Няма как да не се присетя за българските политици, които ежегодно гласуват заплатите си, даващи си все повече и повече. Това е модел на саморазруха. Мъдрите бизнесмени оставят околните да ги награждават за труда им. Признанието на близките ви е онази награда, която всеки иска.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Business Insider