Как да отговорите на въпроса: „Уволнявали ли са ви?“

Това е един от най-неудобните въпроси, които може да ви зададат на едно интервю за работа. На днешно време почти няма човек, който да не е бил уволняван от службата си, но това, което е важно, са причините. Интервюиращият иска да научи дали сте честен, дали сте готов да поемате отговорност и дали отичате правилно грешките си. Ето няколко неща, които да съобразите, когато ви се наложи да отговаряте на най-неудобния въпрос:

  1. Компанията търси рискови или не до там рискови служители – Важно е предварително да сте наясно с концепцията на фирмата, в която искате да постъпите на работа.

    Ако сферата, в която работи, е на пазар, където няма място за грешки и излишни нововъведения, тогава е добре да сте човек, който не си пада по риска, а обича играта на сигурно. В другия случай важи същото. Вие предварително трябва да сте наясно с целите на компанията и сам да сте преценили, дали ставате или не за позицията.
  2. Правилна самооценка – Тук нещата опират до самочувствие. Човек, който има високо самочувствие, е способен да извлече позитиви от всяка ситуация в кариерата си. Ако сте и умен, ще знаете много добре, кога какво сте сгрешили, за да може да го поправите в бъдеще.
  3. Начините ви за справяне с напрежението – На днешно време почти всяка работа е свързана със сериозно психическо натоварване. За да не му позволявате то да пречи, трябва да си изградите лични методи за разпускане, които да ви правят по-продуктивен. Синтезирайте добре методите си в изречения, защото ще ви е от полза, ако ги споделите.
  4. Умението ви да поемате отговорност – Това е нещо, което е цени високо навсякъде. „Мъжката“ дума е от огромно значение, особено в големите компании, в които работят хиляди хора. Там йерархията е строга и стабилността ѝ зависи от възможността за поемане на отговорност от всяка една от ръководните клетки. Направете от себе си човек, на когото може да се разчита и това ще си проличи в разговора с мениджъра човешки ресурси.

Не забравяйте на всяко интервю да показвате добрите си страни. Хората, които умеят да се представят добре, са онези, които умеят да се продават добре. Вие сте стока, а работодателят е купувачът, колкото и вулгарно да звучи. На въпроса: „Уволнявали ли са ви?“ отговорете честно с кратък анализ на причината, ако да, но без да навлизате в излишни подробности. Покажете дали сте рисков игра, как оценявате потенциала си, как преодолявате проблемите и дали поемате отговорност за действията си.

Автор: Десислав Янкулов