Запознайте се с прасето, което прилича на овца, и се държи като куче

Не сме фенове на генно модифицираните същества, растения и всякакви подобни извън избора на природата моделирания, но прасето Мангалиците (Mangalitsa) ни направи силно впечатление. То обединява в себе си характеристики на три други животни, които ние добре познаваме.
Мангалиците е прасе, притежаващо рунтава вълна подобно на овцете, също така има дружолюбен и предан характер като на куче.

Породата произлиза от Унгария, някъде около 1830г.

след крастоска на други породи. Единствената друга порода домашни свине с дълга козина е един вид от Англия, който обаче вече не съществува. Мангалиците също са били на път да изчезнат, през 90-те години на 20-ти век са съществували едва към 200 екземпляра. Което щеше да е жалко, понеже запознати казват, че вкусът на тяхното месо е превъзходен (съжалявам, вегетарианци!) Нещо повече, Мангалиците са едни от най-тлъстите свине с процентно съдържание на мазнини в рамките на 65-70% от телесната им маса. Макар сега да не е така, през 19-ти век, тази порода е била най-разпространената в Европа. Популярността им започва да намалява от средата на 20-ти век, след като станало ясно по-принцип колко опасни за здравето могат да бъдат наситените мазнини. Мангалиците започват да отстъпват пред други не толкова тлъсти породи свине. В края на века обаче интересът към тях се завръща и видът е спасен от изчезване. В Унгария отново се появява на пазара традиционния колбас от мангалица със сладък пипер.