Какво означават имената на най-популярните злодеи

Чудили ли сте се, как са измислени художествените имена? Как на писателите, им хрумва идеята да кръстят героите си и каква е причината да носят точно тези определени названия. Ако сте се замисляли, значи сте стигнали до извода, че за всичко си има причина.

Най-голям интерес предизвиква името на злодея Волдемор, като на него са му приписвали както зашифрирано обръщение към Бог, така и анаграма от фамилията на приятел на Джоан Роулинг. Веднъж авторката на книгата след няколко години мълчание разкрила тайната на „Онзи-чието-име-не-бива-да-се-споменава“.

Оказва се, че името на героя е подбрано от френския израз „вол де ла мор“vol de la mort, буквално „полет на смъртта“ и той много подхожда на персонажа, който може да лети и навсякъде да сее смърт.

Друг случай е за произхода на името на главния злодей от „Междузвездни войни“. Съществува красива легенда, гласяща, че „Дарт Вейдър“ е „тъмен баща“ на холандски. Това обаче съвсем не е така и за да се разсее този мит е достатъчно просто да погледнем в черновите на Джордж Лукас.

В първоначалния му замисъл изобщо не се разчитало на този герой, в центъра на историите винаги стоял Анакин Скайуокър, но неговата трансформация във Вейдър била плод на преработка на сценария вече във етап на работа над филма. Освен това, до финала на „Империята отвръща на удара“ Лукас дори не се замислял за завой в сюжета, изказан с репликата „Люк, аз съм твой баща“, така че съвпаденията са напълно случайни. Появата на името се дължи на манипулация над транскрипцията на произхода на героя.

Darth –  DARk lord of the siTH, а Vader – съкращение от Invader, „нашественик“.