Нова дрога вещае смърт още след първия прием

Най-новата мода сред младежите у нас е така нареченият „чай“, който се приема през цигара. Дизайнерският наркотик се слави с голяма популярност напоследък у нас и за това свидетелстват няколко случая на младежи с психични разстройства и агресивно поведение, настанени в местни психиатрични болници.

Стефан Бакалов – началник отдел в митницата на Летище София, споделя пред колегите от Нова Телевизия, че за последната година са заловени над 100 000 дози на стойност около 5 милиона лева.

Освен това Бакалов казва: „Разликата между добре познатите наркотици – кокаин, амфетамини, марихуана – и тези нови синтетични наркотици е, че още при първото взимане може да се стигне до летален изход.

Много често децата получават инсулт или се парализират за цял живот.“

Името, с което е известен новият наркотик, е „крокодилска дрога“. С развитието на информационните технологии тя е също толкова достъпна, колкото и да си поръчате дрехи от интернет. В момента са активни десетки сайтове, които предлагат този наркотик и още редица свръхопасни. Всеки от тях е добре защитен, за да попречи на властите да открият източника, но в същото време поръчката е елементарна.

Търговците на едно у нас купуват килограм „крокодилска дрога“ за $1000, разделят я на около 10 000 дози, след което я пускат на пазара за средно между 30 и 50 лева. По груби сметки печалбата от килограм така възлиза на 300 000 до 500 000 лева.

В момента в болницата в Русе има няколко деца в критично състояние в следствие на употребата на дизайнерския наркотик. Там лекарите се борят за живота им без да дават особено добри прогнози.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Vesti.bg