Защо по-големите братя и сестри са по-успешни от по-малките

Това е един доста сложен въпрос, който тормози в момента един от големите учени в Пенсилванския университет – Адам Грант. Психологът е на мнение, че има тясна връзка между това дали си първо дете и успеха и това дали си втори, трети, четвърти и така нататък.

Теорията на Грант се основава на факта, че първите рожби винаги израстват в свят на възрастни, с които на подсъзнателно ниво се конкурират и в последствие амбицията им за живота е далеч по-голяма. По-малките деца от друга страна се развиват в детски свят, защото батковците и каките им може да са по-големи с няколко години, но те все пак си остават деца.

Има и друга закономерност, която подпомага теорията. Според нея по-големите деца са по-сериозни и с по-ниско чувство за хумор. Те обичат да играят сериозни игра, да се правят на възрастни и искат да пораснат по-бързо. Все пак примерът, който виждат пред себе си, е този на майката и бащата, които работят, грижат се за семейството и вършат всички онези сериозни неща, които се очаква от възрастните.

По-малките деца стават далеч по-привързани към детството си. Те гледат повече с насмешка на света и шансът за в бъдеще да се занимават с малко по-несериозни дейности е много голям.

Не много точна статистическа извадка твърди, че малките братя и сестри поемат по артистичния път. Те се занимават с музика, театър, кино, спорт и всички други неща, които са свързани със забавлението на хората. Първите синове и дъщери се възприемат за водещите фигури и поемат по пътя на политиката, науката, физическият труд и т.н.

Макар теорията на Грант да не е доказана все още, очевидно тя има стабилна основа, на която да стъпи. Замислете се за своя собствен живот и погледнете на братята и сестрите си през новата призма, която ви предложих сега. Д-р Грат има ли право или греши?

Автор: Десислав Янкулов Източник: Business Insider

Коментари