Най-добрият съвет в живота на Брайън Трейси

Един от най-известните лектори в света ще бъде в България на 11 март и ще сподели безценен опит с българските професионалисти. Ето какво сподели Брайън Трейси преди идването си в София:

– През последните 30 години сте работили върху това да превърнете невероятно богатия си опит в система за успех. Как започна всичко?

– Koгато бях 20-годишен, бях беден, изключиха ме от гимназията, нямах особени предимства пред другите и тогава започнах да си задавам въпроса „Защо някои хора са по-успели от други?“.

С течение на времето разбрах, че някои от най-мъдрите хора във всяка култура са търсили отговора на този въпрос от 2500 години насам.

През последното столетие са инвестирани милиони долари в търсене на отговор на този въпрос и са написани хиляди книги и статии по темата.

Добрата новина е, че днес знаем много повече за това как да постигнем успех, щастие и просперитет, отколкото когато и да било – и за първи път можем да предвидим успеха във всяка сфера от живота си.

В началото работих на много и различни места, но повратната точка за мен настъпи, когато започнах работа като специалист продажби в средна по големина компания, и започнах да се питам защо някои агенти непрекъснато изнемогват, а други получават милиони от комисионни.

Защото разговарят с успели хора и копират техните маниери и стратегии.

Пътят към върха е прост. Учи се от успели и щастливи хора, хора с високо самочувствие, самоуважение и гордост – и прави това, което правят те. Ако го правиш, няма какво да ти попречи да се радваш на същите успехи, награди и постижения.

– Кои са ключовете за успех, които са приложими във всички сфери?

– Всички фактори за успех се крият в теб и не зависят от сферата, в която работиш. Ти притежаваш умението да бъдеш, да имаш и да правиш много повече, отколкото когато и да било.

Това, което те прави различен и уникален, е умението ти да мислиш. Представи си, че купуваш сложен компютър – поглеждаш в кутията, но вътре няма инструкции за употреба. Какво би направил?

Аз и ти сме еднакви. Идваме на този свят с най-сложния компютър в цялата човешка история – и нямаме ръководство с инструкции.

Има някои психични закони, познати от 3000 години преди новата ера, които обясняват как работи съзнанието. Психичните закони са като гравитацията – работят през цялото време, без изключения. Аз преподавам успешно тези закони вече няколко десетилетия.

– Коя е основната грешка, която допускат хората, когато определят целите си?

– Една от основните грешки е, че хората не знаят какво искат от живота си и не отделят достатъчно време да определят какво наистина е то.

Хората не знаят какви са ценностите им. Мислят си че знаят, но много често тези ценности са наложени отвън – семейство, приятели, среда и т.н. Това е първата грешка, която води до много други.

Ако не знаеш кои са ценностите ти, е много трудно да определиш целите си (не тези на партньора до теб, шефа, семейството, а твоите собствени цели). Ти набелязваш цели, дори ги записваш, но много често те не са твои, а когато не са твои, липсва онази истинска дълбока страст, която ти помага да ги постигнеш. И дори да успееш да ги постигнеш, ще продължаваш да чувстваш неудовлетвореност.

– Кои са качествата, които притежават най-добрите специалисти по продажби?

– Хиляди часове и милиони долари са похарчени в изучаване на качествата на най-добрите специалисти по продажби във всяка сфера, навсякъде по света.

В днешно време знаем точно кои са те, какво мислят, какво е отношението им към работата, която вършат и към тях самите.

Когато започнеш да развиваш същите качества в себе си, същите навици и начин на мислене като тези на най-високоплатените специалисти в твоята област, много скоро ще започнеш и да получаваш същите резултати и да печелиш също толкова пари.

Успехът в продажбите е 80% психологическа победа.

Специалистите по продажби мислят по различен начин от обикновените продавачи.

Начинът, по който мислите, определя начина, по който вървите, говорите, чувствате и се държите.

Амбицията е първото качество, което притежават успешните специалисти по продажби. Те са решени да бъдат най-добрите в своята сфера. Гледат на продажбите като средство, с което да постигнат целите си.

Специалистите по продажби са смели. Страхът е най-голямата пречка за успех, а добрите специалисти по продажби преодоляват страха, който спира останалите.

Честността е също важно качество, на което клиентите много държат.

Друго качество, гарантиращо високи продажби, е емпатията. Грижата за вашия клиент е най-важната част от един разговор за продажба.

Най-добрите специалисти по продажби гледат на себе си повече като на консултанти, отколкото на продавачи. Те приемат себе си като експерти, консултанти, съветници и приятели. Напълно осведомени са за продуктите и услугите, които предлагат, но не са продавачи, а хора, предлагащи решения.

– Кой е най-добрият съвет, който са Ви давали?

Инвестирай в себе си. Никога не спирай да учиш. Бъди широкоскроен и отворен за нова информация.

Обучението е инвестиция, не разход. Идеята, че обучението е нещо, което правиш само като ти се наложи, е фатална за компанията ви и за вас самите. Обучението е постоянен процес, който трябва да се надгражда.

Най-добрите компании имат най-добре обучените продавачи.

Компаниите на второ място са тези с вторите най-добре обучени продавачи.

Компаниите на трето място са тези, които не обучават продавачите си, и са на път да отпаднат от бизнеса.

– Има ли интуицията място в процеса на продажби или специалистите по продажби трябва да следват строго определена система?

– Процесът на продажби е както изкуство, така и наука. Интуицията определено играе голяма роля в продажбите. Въпреки това, интуицията обикновено е резултат от опит, грешки, които си допускал и уроци, които си научил.

Колкото повече опит има човек, толкова повече интуиция има в процеса на продажби.

– Разкажете ни повече за Ваша конференция в София на 11 март. Какво да очакват хората?

Семинарът се основова на работата ми с над 1000 големи компании по целия свят и дългогодишния ми опит в света на бизнеса.

В семинара по „Продажби“ ще говорим за най-важните умения за ефективни продажби, изпозлвани от най-високоплатените специалисти по продажби в света – как те мислят и действат в ежедневието си, как намират повече потенциални контакти, постигат разбирателство и доверие, идентифицират точно нуждите на клиентите, правят по-добри презентации.

В следобедния семинар по „Персонално лидерство“ ще споделя характеристиките и качествата на най-ефективните личности – във връзка с поставяне на цели и задачи, управление на времето и управлението на хора, както и много други аспекти на взаимоотношенията ни с хората около нас и как да ги мотивирате и стимулирате да искат да работят с вас!

Запазете билети от сайта на събитието – BrianTracy.bg.