Учени откриха причината за оплешивяването

Учени са разкрили нов механизъм отговорен за загубата на коса: когато стволовите клетки в космените фоликули са увредят вследствие на остаряването, те се превръщат в кожни клетки. С течение на времето това се случва с все повече клетки, което кара космените фоликули да се свият и в крайна сметка да изчезнат напълно.

Стволовите клетки, които могат да се превърнат в кожни или космени клетки регенерират по време на живота на организма и се разполагат навсякъде по тялото. Проблемът е, че регенерират периодично.

Фазата им на активен растеж се следва от фаза на покой, в която те спират да произвеждат косми. Тези дискретни периоди на висока и ниска активност правят клетките уязвими, което води до загубата на коса.

За да разберат защо косата изтънява с напредване на възрастта, учени разгледали процеса при мишки. Те изследвали растежните цикли и открили, че със годините намалява количеството колаген тип 17А1. Което води до оплешивяване.

На кратко казано: Тялото произвежда или косми или кожа в различен етап от живота. Когато, човек остарее се намалява количеството колаген тип 17А1, което помага на космените клетки да се развиват повече, и кожните надделяват. След години главата на човек, вместо да произвежда повече коса, произвежда повече кожа, а космите стават все по тънки и изчезват.