Трите навика, които отличават бедните от богатите

Някога задавали ли сте си въпроса: Какво означава да си богат човек? Говорим от чисто финансова гледна точка. Да си богат не значи непременно да си червив от пари, защото състоянието е нещо доста относително. Не бива да си мислите, че, ако притежавате 1 милион, значи сте богат, защото сравнено с човек, който притежава два милиона сте почти нищо. А представете си, ако трябва да се сравните с някой милиардер? Доста относително, нали?

Хубавото е, че представите ни за богатство обикновено доста се различават, но дефиницията за беден и богат човек е много проста и се изразява в три прости навика, произлизащи от закона, че 70 на 100 от чистата ви печалба трябва да отива за личните ви харчове и глезотии, а останалите 30 са равно разпределени между нещата, за които става дума днес.

Накратко обяснявам за чистата печалба, за да не стават недоразумения. Ако получавате на месец 1000 лева, чистата ви печалба от тях възлиза на сумата, която ви остава, след като си платите данъците и сметките. Ако те възлизан на 500 лева, значи чистата ви месечна печалба е 500. 70% от тях са 350, а останалите 150 са онези пари, за които да разпределите между навиците, определящи ви като богат, а не беден човек.

  1. Благотворителност – Колкото и лошо да е настоящото ви положение, знайте, че винаги има някой някъде, където е по-зле от вас. Помагайки на подобен човек, вие си изграждате един навик, който ще повиши самочувствието ви в дългосрочен план. 1/3 от заделените ви пари е приемливо да отива за помощ на нуждаещите се. Ползвайки примера от по-горе, значи, че 50лв от месечната ви заплата трябва да отиват за кауза по ваш избор. Може просто да имате някой човек, на когото да удряте едно рамо, защото 50лв за вас са нищо, сравнено с 50лв за човек, който си няма нищо.
  2. Инвестиция – Инвестицията е поемане на умерен риск в начинание, което има потенциал да ви увеличи финансовото състояние. По света има безброй възможности за нещо подобно, по-голямата част от които се провалят, но достатъчна част от тях дават дивиденти. Вземете още 1/3 от първоначалните заделени пари и ги вложете по свое собствено усмотрение. 50 лева утре могат да станат 60, което математически погледнато е 20% печалба и то от вземането на едно просто решение, в което сте рискували прекалено малко.
  3. Спестявания – Умният човек никога не си позволява да остане на нулата, защото знае, че там някъде има фактори, които не са подвластни на желанията му и са в състояние да ви възпрепятстват по пътя към успеха и щастието. Тук поставяме и последната 1/3 от заделените средства, което са и последните 50лв. Направете си спестовен влог и го захранвайте всеки месец с тази сума. Времето знаете, че лети неусетно и след година в банката ще имате 600 лева, които при днешните минимални спестовни лихви спокойно биха се превърнали в нещо около 650-700 лева. Ето, че за Коледа имате почти една цяла заплата, само защото всеки месец сте отделяли незначителните 50 лева от бюджета си.

Запомнете тези три навика още сега, когато заплата ви е едва 1000 лева, защото навиците се създават от самото начало. Ако мислите, че е лесно изведнъж човек да започне да отделя по 150 лева от приходите си всеки месец, грешите! Мнозина дори си казват, че, когато забогатеят, ще си изградят бързо тези навици, но това е още по-трудно. Ако днес 150 лева са много за обикновения човек, как мислите, че утре 150 000 лева ще ви се откъснат от сърцето, въпреки че чистата ви печалба месечно е 500 000? Богатият човек се учи на благотворителност, инвестиция и спестяване, когато реално не е можел да си ги позволи.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Success