Затворници пишат писма до себе си в миналото (втора част)

За да покаже как един грешен избор може да промени целия живот, фотографът Трент Бел помолил затворници от щата Мейн, осъдени на дългосрочни присъди, да напишат писма до себе си в миналото. Думите им са толкова поучителни, че ни карат да се замислим.

Писмото на Робърт

Писмо до по-младото ми аз. Привет

. Аз съм бъдещето ти, по-възрастно аз. Искам да достигна до теб и да ти помогна да се спасиш от превръщането ти в мен – ветеран на затворническата система, който прекарал в нея повече от 20 години.

Ако ми обърнеш внимание и послушаш моя съвет, е възможно да избегнеш такова бъдеще и можеш да заживееш специален живот. Първо на първо приеми този факт, че си специален. Така си се родил. Бъди себе си и ще можеш да привлечеш към себе си хубави хора.

Когато се опитваш да се правиш на други, да се слагаш в някакви рамки, губиш себе си. Винаги помни, че първо си длъжен да бъдеш себе си. Знай още, че семейството ти те обича и винаги ще те обича. Никога не я анализирай и не я сравнявай с любовта в другите семейства. Те правят каквото могат със сревдствата, с които разполагат.

Обичай в отговор без очаквания и без условия и тогава отношенията ви ще останат здрави. И накрая, няма значение през кой труден опит на миналото трябва да минеш – това не те определя. Ти има свобода на избор. Винаги. Усмихвай се бързо, не се гневи и се отнасяй с уважение към хората, те го заслужават. По този начин може да не станеш мен. Робърт Пъйзант.

Писмото на Джак

Джак Бабер. Пиша да ти съобщя, че видях бъдещето и знам какво те чака. Искам да те предупредя, че ако не се промениш, ще ти бъде тежко. Обичаш бързите пари, камионите, моторите, жените и наркотиците. И макар просто да работиш, в края на краищата ще разбереш, че вършиш престъпления: продаваш наркотици и не ходиш на работа, защото работата вече не ти е нужна.

Когато започнеш да употребяваш скъпите наркотици, твоите така наречени „приятели“ ще започнат да те търсят повече. Не се опитвай да ги впечатлиш. В крайна сметка ще седиш сам в студената килия, а те ще са далеч.

А ти ще се оглеждаш и ще мислиш как вече можеш да промениш живота на децата си, родители и дори собствения си живот в затвора. Намери си работа, Джак, зарежи наркотиците и избягвай лудостта, защото си достоен да осъществиш мечтите си, а не само да ги виждаш на сън.