Какво можем да научим от италианците

Всяка нация по света си спазва различни обичаи, и има различни традиции. Както положителни качества, така и отрицателни може да срещнем при различните народности. Днес ние от The Mainline ще ви запознаем с интересни италиански традиции, от които можем да вземем за пример. Ще започнем с храненето.

Италианците живеят по разписание. Звучи невероятно, но е така. Те се придържат към следния курс: кафе с кроасан сутрин – обяд със семейството – аперитив от 17-19.30 – вечеря в 20-21 ч. вкъщи или на ресторант. Ядене на крак, чаша кафе в ръка се използва само в краен случай. Причината за това е, че те трябва да се хранят в компания, приятели, колеги дори и  непознати. Италия е пълна с изкушения: вкусно кафе на всеки ъгъл и възхитителни десерти, изискани вина, изкусителни сладоледи, интериорни магазинчета и магазини с аксесоари, откъдето е невъзможно да излезеш без покупка. Идеята е да не се отказвате от малките радости при това всеки ден. Продължавайте да чувствате, че животът е прекрасен!

Храненето е удоволствие, което задължително трябва да бъде споделено с някого.

Животът не е преследване на нещо. Той е тук и сега.

Италианците живеят с усещането, че имат време за всичко. И това значително намалява стреса наоколо. Спрете да бързате и ще започнете да успявате. Дори и с тричасова сиеста. Дори и с постоянни закъснения за всичко и за всички. Дайте си време за всичко, без значение с какво се занимавате (за хапване, за дълга разходка до дома, за дълъг разговор с приятел) и ще се удивите колко бързо тези занимания ще бъдат оправдани.

Забавянето – това е пътят към по-добро качество на живот и по- бърз прогрес в много сфери.

Живеят с малко пари

Парадоксално е, но за да стане вашият живот по-качествен, изобщо не са нужни повече пари. Напротив, в преследване на по-високи доходи, удовлетворяване на амбициите, вие губите от качеството на живот. Дори ако всичко е вече постигнато и построено, за поддържане на статута си ще хвърлите още повече сили.

Не живеем, за да работим, а работим, за да можем да живеем.

Не забравяйте фамилията

Италианските неделни вечери, на които се събират близки и далечни роднини, са легендарни. Италианците се шегуват със своите семйни сбирки, но ги правят. Защото въпреки шума и врявата, непоносимите лели, изморителните бабини ястия и непрестанните разговори за фигурата и футбола, семейството продължава да предоставя усещане за стабилност и сигурност.

Семейството винаги ще ти помага и няма да те предаде

Грижа за тялото

Здравословният начин на живот не е избор на отделния човек, това е начин на живот. Следователно, пастата и пицата не влияят на фигурата. Средностатическият италианец годишно изяжда 26 кг паста, а носи размер М. Интересното е, че трудно се срещат италианци на диета. Самото им ежедневие, само по себе си, е диета.

То се базира на няколко прости правила: съблюдава се баланса на зеленчуци/брашно/белтъчини/плодове, готви се храна само от свежи продукти, използват се прости рецепти, контолират се порциите.

И вторият аспект на италианския лайфстайл: ходенето пеша и карането на велосипед. Колата е средство за придвижване при сериозен шопинг или за ходене на работа, ако работното място е по-далеч.

Дрехите са от голяма значимост

Италианците са много загрижени за това какво впечатление остават у другите. Те имат дрехи за всеки повод, а хората по улиците са приятни за гледане. Да си добре облечен (не е задължително скъпо) и в съответствие с обстановката – това е уважение към себе си и околните.

По дрехите посрещат…