21 признака, че си пред уволнение

Ето нещо, което може да ви е полезно, за да сте един ход напред, а не един ход назад. Трябва да знаете, че най-силното оръжие при проблемите между хората е елементът на изненадата. Следете за тези неща, ако искате да владеете положението.

  1. Получавате няколко лоши отзива – Прекият ви ръководител на няколко пъти критикува работата ви и то в поредни случаи.

    Това е един от предвестниците, че ръководните фигури вече не са доволни от работата ви и обмислят действия.
  2. Мнението ви вече не се търси – До преди са се консултирали с вас по всякакви важни теми за различни проекти, а изведнъж тази практика спира. Прави се опит, за да се провери дали компанията може да се справи без вас.
  3. Прекъснали сте личните си отношения с шефа – Шефът е такъв, за да извлича максимални ползи от своите служители и когато той се почувства изчерпан, започва да променя отношението си към тях. Ако преди е бил мил и хрисим, а вече контактите ви са само служебни, това не вещае нищо добро.
  4. Получили сте няколко мъмрения – Мъмренето има за цел да ви мотивира, за да се върнете към добрите си дни или да повишите успеваемостта си в службата. Ако в рамките на месец-два са ви викали на съвещание с ръководните фигури, на което получавате критика, това трябва да знаете, че са едни от последните опити, да ви задържат на работа или да вземат окончателното решение, да се разделят с вас.
  5. Сам осъзнавате, че не си вършите добре работата – Човек трудно си давам лоша самооценка, но е важно да може да го прави. Ако усилията ви виждате, че не дават очаквания резултат, тогава се замислете добре дали можете да дадете още нещо на компанията и тя на вас, съответно.
  6. Сменили са ви задълженията с далеч по-малко отговорни – Това си е своеобразно понижение, което предвещава раздялата ви. Така ръководството си дава време, за да ви намери адекватен заместник.
  7. Възлагат ви се все по-малко отговорности – Да, всички сме се шегували, че искаме да имаме по-малко работа, но това често е лош знак, когато се случи. В единия вариант фирмата изпитва затруднения, а в другия доверието към вас е спаднало. И в двата случая бъдещето не е светло.
  8. Наложени са генерални промени без да ви информират предварително – Ако изведнъж офисът ви трябва да претърпи реновация, за да послужи за други цели или е открит съвършено нов отдел, който да раздели работата на вас и колегите ви на две, тогава рискът от съкращение е много голям.
  9. Колегите ви са спрели да делят бакшишите си с вас – Ако работата ви е тясно свързана с бакшишите на клиентите, тогава липсата им в общия буркан е притеснителен. Шефът може да е привикал останалите и да им е казал, че ви търси заместник и подялбата на парите от доволните клиенти вече не им се нрави.
  10. Контактът с прекия ви ръководител е сведен до минимум – Почти никога не бива да оставате без пряк надзор от шефа си, защото човек е устроен така, че да злоупотребява с привилегиите си. Ако пък изведнъж той спре да ви дава напътствия, тогава е време да започнете да се оглеждате за нова работа.
  11. Колегите ви са променили отношението си към вас – Те очевидно знаят нещо, което вие не. Може да е нещо свързано с личния живот, но е по-вероятно да става въпрос за служебните ви взаимоотношения.
  12. Не получавате похвали за труда си – Глупаво е да очаквате всеки път да ви тупат по рамото, щом си свършите добре работата, защото все пак за това сте нает, но винаги е добре, когато усилията ви се забелязват и винаги зле, когато се игнорират.
  13. Намалили са ви заплатата – Това не е приятно за никого, защото това е ясен знак, че вече не сте толкова ценен за фирмата.
  14. Назначен ви е нов ръководител – Имате 10 години стаж във фирмата, а изведнъж бива назначен някой младок, който да ви казва как да си вършите работата. Най-малкото е обидно, но трябва и да ви накара да се замислите за позицията си в службата.
  15. Шефът не спира да те тормози – Ако имате някой, който постоянно ви стои на главата, за да види дали работите или не, значи е имало сериозно съмнение, че не се справяте добре. Вдигнат ви е мерникът и ако работата е важна за вас, тогава трябва да се потрудите доста, за да я задържите.
  16. Оронили сте престижа на компанията – Големите компании държат най-много на имиджа си и за тях винаги на дневен ред стои решението да се разделят с една или друга фигура. Ако вината е основно ваша за скорошната издънка, тогава вече сигурно се коментира вашето уволнение.
  17. Шефът ви комуникира директно с подчинените ви – В йерархичните структури е много важно всяка клетка да контактува с пряката си подчинена. Ако тази система рухне, значи определени части от нея стават излишни.
  18. Постоянно ви се отказва увеличение – Старата приказка, че на детето не му дават да яде, докато не заплаче, е много вярна, но в случая говорим за поредица от случаи, в които искате и ви се отказва. В един момент и на двете страни им идва до гуша и предприемат крайни мерки.
  19. Правата на служебния ви профил са ограничени – В компаниите, в които има онлайн структура за достъп на информация, това е най-лесният начин, за да предизвестите на някого, че вече той не е важен за нея. Лапичката трябва да ви светне на червено, когато това се случи с вас.
  20. Орязан ви е бюджетът – Ако управлявате големи проекти, свързани с много пари, а изведнъж финансирането се ограничава, тогава вашата работа е на път да стане излишна във фирмата, а с нея и вие.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Business Isider