Майкъл Дел – история която ще ви вдъхнови

Това е една вдъхновявяща история за успеха на един милиардер, който е станал изключително успешен предприемач още в ранна възраст. Как започва всичко – както винаги, с една идея!

Майкъл Дел е човек, който успява да спечели 1000 долара просто продавайки печати още 12 годишен. По-късно продава абонаменти за вестник Хюстън Поуст, като постига още по-голям успех, придобива по-голяма увереност в уменията си и спечелва дори повече пари. Приближени до него хора по онова време разказват, че бил спечелил достатъчно, за да си купи BMW още на 16 години.

Когато става на 19 години прави бизнес план, който следва стриктно и съответно става милионер.

Първото което трябва да направите е да си съставите план и да го следвате!

На 19 години е постъпил в колеж, за да учи биология. Родителите му са искали да стане лекар. Обаче само година по-късно е прекъснал обучението си, за да продължи да преследва мечтата си. А тя била да бъде успешен предприемач!

Трябва да притежавате куража да преследвате мечтите си!

Майкъл развил голямата си страст към компютрите, когато бил само на 15 години. Вместо да го използва по предназначение, той разглобил своя Machintosh II, за да разгледа какво има в него, да види как работи и да се опита да го сглоби отново. По-късно си купил и компютър IBM и научил още повече за асемблирането на компютърни конфигурации. Така се зародила и идеята да продава асемблирани компютърни конфигурации на крайни клиенти, които той сглобява от отделно закупени части. През 1984 година стартирал своята компания PC`s Limited с капитал от 1000 долара и много положителна нагласа за успех. В стаята си в студентското градче сглобявал компютри, точно според изискванията на клиентите си и после им ги продавал. По това време бизнес идеята му била напълно нова – да сглобяваш компютърни конфигурации според специфичните изисквания на клиента. Още тогава той е осъзнал, че печели този бизнес, при който задоволяваш в най-голяма степен нуждите на клиентите! Тъй като директно продавал компютрите на крайните клиенти, цената им била доста по-ниска от тази на марковите по това време IBM и MAC. Майкъл Дел пръв е приложил метода на директните продажби в IT индустрията. Бизнесът му просперирал освен заради доброто качество на продукта и ниската цена и заради отличното техническо обслужване, което предлагал.

В началото бизнесът бил малък. Повечето поръчки били от приятели и познати, които доволни от продукта бързо разпространили идеята! Бизнесът се разраствал и той наел малък офис и няколко човека персонал, които приемали поръчки и сглобявали компютърни конфигурации за клиентите. Ходът, да не въвлича трета страна в продажбите, а да разчита изцяло на директни продажби се оказал изключително печеливш и темповете с които новосъздадената компания се разраствала били високи.

През 1985г. “PC’s Limited” създава първият си компютър със свой дизайн (“Turbo PC”), той съдържа Intel 8088 съвместим процесор с честота 8 MHz. Успеха, който го последвал бил голям. През първата година от своето съществуване, компанията спечелва 6 милиона долара. През 1987г . дори пробива извън САЩ и продава компютри във Великобритания. През 1988 г. капиталите на Майкъл Дел стигат до 80 милиона, в същата година компанията си променя името на Dell Computer Corporation.

Бизнесът му продължавал да се развива и DELL се превърнал в играч №1 на Американския пазар. Майкъл Дел започва с 1000 долара и построява бизнес империя, оценявана на над 100 милиарда долара!

През 1999г. той, заедно със съпругата си създават фондацията “Майкъл и Сюзан Дел” с дарени от около 1 милиард долара. Фокусът на фондацията е върху детските проблеми. Това показва, че Дел е знаел за чудото на десятъка.

Ако искате да сте успешни в живота, преди всичко трябва да помагате на другите хора да бъдат успешни.

 А ако искате да сте богати – правете дарения и помагайте на другите хора да забогатеят.