Столична община пуска безплатни велосипеди

Такава е идеята, за да може София да се превърне в един истински европейски град, в който гражданите да могат да се възползват от по-природосъобразни методи за предвижване.

Планът е следният: От общината финализират идеята и са на път да пуснат обществена поръчка за концесионер, който да изгради 48 стоянки на определени точки в града. Там хората ще могат да наемат колелетата, като първите 30 минути ще бъдат напълно безплатни. След това един час ще се заплаща с 1 лев, два часа с 2 лева, а три часа ще струват 4 лева.

Условията за всеки, който иска да се включи в търга са няколко. Първото е инвестицията да не е по-малка от 1.63 милиона лева, които да включват изграждането на 33 от стоянките, закупуването на всички нужни велосипеди и инсталирането на GPS във всяко от тях, за да се подсигури контрола и защитата от евентуални кражби.

В замяна на това концесионерът ще получи правото да рекламира напълно безплатно на 150 места в центъра на града, ще получи договор между 8 и 12, ще е лишен от така в първата година, а от втората тя ще е фиксирана на 93 000 лева.

Велосипедите ще бъдат достъпни, както за българските граждани, така и за чуждестранните, като за целта ще има инструкции и условия за ползване на български и английски език.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Вестник „Труд“, цитиран от Economic.bg