За първи път от 21 години без титла от “Шлема” за “Голямата тройка”

Отпадането на Новак Джокович в трети кръг на US Open означава, че той приключва 2024 година без нито една титла от “Големия шлем”. Великият сърбин отпадна от Яник Синер на полуфиналите в Австралия, а на “Ролан Гарос” се отказа поради контузия преди четвъртфинала си в Каспер Рууд.

На “Уимбълдън” пък Джокович за втора поредна година загуби финала от Карлос Алкарас, за да дойде ранното му отпадане в Ню Йорк, провокирано донякъде от изтощителния триумф на Олимпийските игри в Париж 2024.

Така за първи път от 2003 година нито един представител на т.

нар. “Голяма тройка” не спечели титла от “Големия шлем”. Естествено, реалният шанс за такова постижение принадлежеше на Джокович, защото Роджър Федерер прекрати кариерата си, а Рафаел Надал не е в състояние да се бори за 23-ти “Мейджър” трофей.

През 2003-та, естествено, все още нямаше формирана “голяма тройка”, но тогава Федерер спечели първата си титла от “Големия шлем” на “Уимбълдън”. От 2004-та той започна доминацията си в световния тенис, а от 2005-а Рафаел Надал с първия си триумф на “Ролан Гарос” стана непреодолим фактор в битката за величие.

Самият Джокович изгрява на голямата сцена с титлата в Австралия през 2008-ма, а през 2023-та задмина големите си противници по брой титли от “Големия шлем” със своите 24.

От 2003-та досега имаше само два сезона, в които представители на “Голямата тройка” са печелили под три титли от “Шлема” – през 2014-та Надал печели “Ролан Гарос”, а Джокович триумфира на “Уимбълдън”. През 2020-а Джокович печели в Австралия, а Надал на “Ролан Гарос”, само че заради КОВИД не се провежда “Уимбълдън”.

Следвай ни:

Снимки: Imago