Боре Кьосев: Някой си прави пиар с едни 30 000 лв

Първоначално ще създадем детско-юношеска школа и ще положим базата, на която ще стъпим, след това ще мислим за мъжки отбор, коментира новия президент на ВК Марек.

Нов волейболен клуб Марек, но под ръководството на бившия ни национал, волейболен деятел и член на УС на БФВ Борислав Кьосев, вече ще функционира в Дупница. Клубът ще е общински и ще поеме подрастващите, които останаха след преместването на бившия вече Марек Юнион Ивкони и сегашен Локомотив Авия в Пловдив.

Борислав Кьосев заяви в екслузивно интервю за BGvolleyball.

com, че е свързан с Дупница по много начини и това е била основна причина да се съгласи да бъде президент на ВК Марек. Той заяви, че е наясно с трудностите по изграждането на нов клуб.

Защо реши да станеш президент на новия ВК Марек?

А съм от Баланово до Дупница. Първият клуб, в който съм играл е Марек, тогава Станке Димитров. Просто съм свързан с този град, с волейбола и със спорта. Първите ми стъпки в спорта, като футболист, бяха в Марек. След това бях в основата на създаването на волейболния клуб. Дупница е град , изпълнен с хора, които милеят за спорта. Знаем какво е футбола за Дупница. Знаем какво беше и волейбола. Така, че когато ме покани кмета г-н Дангов да обсъдим и да продължим това, което беше предишния Марек, аз не се поколебах.

Наясно съм, че ще бъде трудно и тежко да започнем отначало. Говорих с някои от родителите. Има над 120 подрастващи, които практически останаха на улицата. А е много трудно да вкараш в днешно време децата в залата и въобще да ги накараш да спортуват. Затова с чиста съвест и голямо сърце ще започнем отначало. Ще се опитаме да изградим нов клуб, в който да продължим делата, които са направили от стария клуб. Затова се съгласих и смятам, че Общината ме прие с отворени обятия.

До новия сезон остава малко време има ли вече екип, треньори които ще работят с децата?

Да, в момента разговаряме с двама-трима млади треньори, които са бивши волейболисти. Те изявиха желание да започнат и да работят, но всичко е още в суров вид. Трябва да вземем лиценз от БФВ и след това ще започнем дейност. Ще работим с децата, които имаме и ще надграждаме. С тези млади треньори и с някои, които са с опит и са в били в града преди това, ще се опитаме да стартираме наесен. Повече ме притеснява базата.

Тук идва въпросът ще продължите ли с тренировки в спортната зала на Дупница?

Да, имам уверението на кмета, че ще се намерят часове за волейболни тренировки в залата. Има и две училища. Ще проведем срещи с тяхното ръководството. В градовете извън София най-важното е каква е нагласата на Общинския съвет, за да може да се развива един спорт.

Каква е нагласата сега в Дупница?

След срещата, която направихме с г-н Дангов и част от Общинския съвет, смятам, че нагласата е много позитивна. Видях в очите им ентусиазъм. Искат да покажат, че ще има клуб и ще се работи.

Мениджърът на бившия вече Марек и сегашен Локомотив Авиа Людмил Найденов обяви, че се отказват от субсидията от 30 000 лева, която е трябвало да получат от Общината в Дупница. Ще даде ли Общината тези средства на новия клуб?

Казаха ми това нещо. Но доколкото ми е известно едните са обещали, другите са се отказали… А парите ги няма. (смее се). Смятам, че някой си прави пиар за тези 30 000 лева. Мисля, че няма да бъде тази сума. Ще се прегласува, защото това са пари за старото ръководство. Да, има гласувани някакви средства, но не е това цифрата. Ще го видим и ще разбере.

Като говорим на тази тема, откъде ще дойде финансирането? Това са деца, такси ли ще се събират, Общината ли ще помага, или други начини? Как ще се процедира?

Имам уверението, че една част от финансирането ще е от Общината, защото новият клуб е общински. Другото е, това, което се прави по цял свят, ще се финансира от родителите.

Под формата на такси?

Под формата на дарения. Защото, ние като клуб с нестопанска цел, нямаме право на такива финансирания. Ще се намери формулата, но това е по целия свят. И сина ми когато беше в Италия, ситуацията бе идентична. Всеки родител си плаща, за да може детето да спортува. Ето плаща се за български, английски, солфеж и всякакви други дейности. Сега стана така, че всичко трябва да се заплаща. Тези пари няма да влизат в джоба на президента или на ръководството. С тези средства ще се спомага финансирането на треньорите, които ще работят. Защото вярвам, че сумата в началото няма да е достатъчна на никого да се издържа. Затова ще обикалям и смятам да се срещна с партньори и с хора, които искат да дадат някаква минимална сума, за да може тези деца в Дупница да се развиват. Това е основната идея – да се продължи този клуб.

Людмил Найденов обяви също, че ви оставя безвъзмездно правата на децата..

Да, аз вече имах разговор с него. Даже звънях и на Иво Константинов, за да може колегиално да им кажа, че не правя нещо зад гърба им. Макар че те вече нямат нищо общо с Дупница, но редно бе да се каже това нещо. Имам уверението от Любо Найденов, че идеята е правилна и каквито картотеки има на децата, ще ги предостави на новия клуб.

Какви ще бъдат първоначалните цели на новия ВК Марек?

Първоначално е да създадем детско-юношеска школа и да сложим базата, на която ще стъпим. Това го казах и на Общинския съвет, че тази година ще стъпим на база деца и да видим  до каква възрастова група ще стигнем. А за следващи години идеята ми е, ако намерим достатъчно финансиране и съмишленици, да вървим  напред. Да се направи мъжки отбор, в който целта ще бъде децата, които израстват в школата, да могат да играят в него. Така те ще имат възможност и стимул да вървят напред. Това е основното за следващите две- три години. След това ще видим, апетитът идва с яденето. Не съм привърженик на идеята да правим нов отбор мъже, преди да сме стъпили на нещо сериозно и да видим какво е положението.

Ще успееш ли да съчетаеш дейността си на хотелиер с това да си президент и пътувания до Дупница?

Мога да кажа, че волейболът ми е хоби. С хотелиерството помагам и на федерацията. Аз съм съм и една част спонсор на националните ни отбори. Когато имаме такива успехи, като европейската титла на девойките под 18 години, те много ме радват. Това ме прави горд и се радвам че с нещо съм допринесъл. Смятам, че няма да има проблеми за пътуванията. И без това ходя да виждам майка ми в Дупница и в Баланово. Пътувам постоянно, а и с тази магистрала става бързо. Така че не е проблем да се пътува два-три в седмицата. А и все пак там ще сложим хора знаещи и можещи, които ще помагат.

Следвай ни: