Карлос Алкарас е на втори пореден финал на „Уимбълдън“

Карлос Алкарас се класира за втори пореден финал на “Уимбълдън” и продължава по мечтан начин защитата на титлата си от миналата година. Младият испанец срази Даниил Медведев с 6:7(1), 6:3, 6:4, 6:4 за 3 часа и очаква съперника си в лицето на Новак Джокович или Лоренцо Мусети.

Алкарас отново започна зле двубоя, както беше в предишния кръг срещу Томи Пол, но с течение на мача намери най-доброто си ниво. Той вече има четири финала в “Големия шлем” и преследва четвъртата си титла, а само на Australian Open 2024 в последните си шест “мейджър” участия не игра полуфинал.

Медведев отново може да се похвали с дълъг рейд на “Уимбълдън”, макар и този път той да имаше късмет с контузии на съперници – Григор Димитров и до голяма степен Яник Синер. Също така руснакът вече има две победи и пет загуби от Алкарас.

Алкарас изигра първи сет с доста нисък процент на първи сервис и в допълнение с няколко сгрешени форхенда не можеше да постави под желаното напрежение съперника си.

Именно поредица от неточности от предната страна на ракетата на Карлитос допринесе за допуснатите от него два поредни пробива. За 1:3 и 2:4 той спечели само една точка на свое подаване, а впоследствие при 3:5 трябваше да посреща за оставане в сета.

Медведев обаче се провали в задачата да приключи първата част и на свой ред допусна пробив за 5:4. Впоследствие се стигна до тайбрек, който обаче се разви изцяло в полза на руснака. Той направи два мини-пробива, а с третия за 6-1 вече си бе осигурил четири сетбола. Той се възползва още от първия си шанс и за втори път в шест мача с Алкарас спечели сет.

По време на този сет (докато сервираше при 5:3) Медведев получи предупреждение за непристойно поведение спрямо съдийката, която дори уведоми за това турнирния директор. По устните на руснака можеше да се прочете най-разпространената псувня на английски език. Вероятно той впоследствие ще получи парична глоба.

Първата част продължи 56 минути, докато втората се оказа почти двойно по-бърза. Интрига този път липсваше при сервис-геймовете, ако изключим четвъртия гейм, в който Алкарас осъществи пробив. Това беше единственият случай, в който подавачът допусна брейк-бол. Когато сервираше за сета пък Карлитос беше въвлечен в първия дюс за сета, а от втория си сетбол изравни резултата – 6:7(1), 6:3.

Младият испанец продължи да поддържа високо ниво на първи сервис, а и вторият му беше с по-добра успеваемост от този на Медведев. За втори пореден сет Алкарас беше ограничил непредизвиканите грешки до 8, а уинърите му отново бяха доста повече от тези на противника – 14 на 8.

Руснакът направи по-дълга пауза между сетовете, но когато се върна на корта, допусна ранен пробив и продължи затъването си в резултата. Изненадващо на фона на събитията обаче Медведев постигна моментален рибрейк и задържа интригата в срещата – 1:1.

Алкарас започна да има доста успех с употребата на къси топки и благодарение на тях осъществи пробив за 4:3, а за разлика от предишния път, сега се справи и със затвърждаването. При сервиране за победата Карлитос също нямаше никакви затруднения и още с първия си мачбол си осигури втори пореден финал на “свещената трева”.

Последвайте каналите ни в: