За бирата и чипса

Двете от най-любимите неща на един мъж – Бира и Чипс! Ние от The Mainline смятаме да ви разкажем каква е историята на чипса, и да отговорим на въпроса, защо ходим често до тоалетната след няколко бири?

Започваме с чипса

саратога-чипс

Дата на създаване е 24 август 1853 г. Според легендата, тогава в американски ресторант в курорта Саратога Спрингс работел тъмнокож човек на име Джордж Кръм, чиято работа била да пържи картофи. След като недоволен клиент два пъти поред се оплакал, че поднесените му картофи са „твърде дебели“, ядосаният Кръм буквално нарязал резените с дебелината на хартия, запържил ги, подправил ги силно със сол и ги поднесъл на претенциозния посетител, очаквайки, че той няма да ги хареса. Но тънките картофени филийки взели, че се харесали на клиента.

От там чипса станал популярен в цяла Саратога, а с печалбата от продажбите,  Джордж Кръм отворил свой ресторант, макар да нямал право да патентова рецептата за чипс, защото бил тъмнокож.

Защо ходим често до тоалетна след няколко бири?

declarationbrewing.0.0

Оказва се, че алкохолът задържа производството на хормона,  чиято задача е да се запази водата в организма. Хормонът се свързва с бъбреците и помага за това урината да е по-концентрирана, при това обемът ú да намалява. Всяка халба бира не само добавя в организма ви половин литър течност, но и блокира нервните канали, помагащи на хормона да установи контакт с бъбреците. С две думи, този хормон ви задържа водата в тялото, а бирата го блокира и се опитва да изкара цялата вода. Бъбреците започват да работят на пълни обороти, произвеждайки по-малко концентрирана урина и изкарвайи излишната течност от организма. Това е причината да можем да изпием толкова много бира, тъй като бирата изхвърля цялата вода от тялото ви, докато при пиенето на вода, хормона е отблокиран и тялото ви задържа течности.