7 съвета как да премахнете мушиците от каросерията на колата

Натрупването на различни видове насекоми над автомобилните пътища може да замърси колата до неузнаваемост. Как да премахнете мушици от каросерията на колата?

Многобройни пътувания често завършват с този вид декорация на предната част на колата, дори ако водачът е карал с умерена скорост. Всъщност премахването на мушици от кола е най-обичайна процедура, въпреки че има нюанси.

1. Трябва да започнете да премахвате мушиците от колата си възможно най-скоро.

Особено трудно е да се премахнат насекомите в много горещ ден, защото те залепват по повърхността.

2. Не се колебайте да отидете на обикновена автомивка – почистващите препарати, използвани от професионалисти, премахват насекомите безпроблемно, така че не трябва да има особено висока тарифа за тази услуга.

3. За да премахнете сами лепкавите мушици, ще ви трябват максимум две химически средства: шампоан за кола и специален препарат за отстраняване – „анти-мушици“ или дори обикновен домакински препарат за почистване на стъкло на основата на спирта. Активната пяна в автомивките на самообслужване също е ефективна.

4. Първо, не забравяйте да измиете предния край с вода и шампоан, за да отмиете прах, мръсотия и песъчинки, които могат да надраскат боята, докато търкате засъхналите насекоми.

5. Прилепналите насекоми не трябва да се отмиват веднага, а след накисване. Нанесете основния препарат върху местата, покрити с мушици – гореспоменатия специален препарат, домакински почистващ препарат или същия разтвор от вода и шампоан за кола.

След това изчакайте 2-3 минути и ги измийте с мека кърпа или груба гъба с обилно количество вода и шампоан. Може би някои особено „вредни“ индивиди ще трябва да бъдат отстранени с голяма трудност. Основното нещо е да направите това възможно най-внимателно, за да не оставите драскотини върху боята на корпуса.

6. Не трябва да използвате твърди гъби като кухненски четки или грубата страна на гъбите за миене на съдове – те ще надраскат каросерията толкова много, че ще трябва да се обърнете към професионалисти за дълбоко полиране.

7. Ще бъде по-лесно да премахнете мушиците, ако каросерията на автомобила е била предварително покрита с твърд восък. И ако прах, песъчинки или друг абразив попаднат в зоната за изтриване, боята няма да пострада толкова много.

Всичко това важи и за пластмасовата оптика на фаровете, по която също толкова лесно полепват насекомите. 

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!