Хранителни продукти във формата на човешки органи

Доматът

sliced+tomato

Неговата форма и цвят изключително много наподобяват човешкото сърце. Точно като сърцето доматът е червен и е разделен обикновено на четири „камери“. Той съдържа калий, който е много важен за балансиране на електролитните процеси в организма. Нещо повече – липсата на този микроелемент може да доведе до нередовен сърдечен ритъм.

Консумацията на домати действа благотворно и за намляване на кръвното налягане и за редуциране нивото на лошия холестерол (LDL).

 Орехите

greckij-oreh

Наподобяват човешкия мозък. Орехите са съставени от 60% ненаситени мазнини. Съдържат особено ценната незаменима омега-3 мастна киселина.  Мозъкът също е изграден предимно от ненаситени мазнини. Затова не е странно, че орехите са идеалната храна за остър ум. В състава на ореховите ядки влиза и желязо, което е крайно необходимо за достигането на кислорода до всяка една наша клетка и съответно подпомага дейността на нервната система. Богатият витаминозен (С, А, Е, В група) и минерален (магнезий, желязо, калий, фосфор, йод) състав на тези ядки ги превръща в една от най-ценните за организма ни храни.

Морков

Carrot-Slice

Морковът, когато е разрязан напречно прилича много на човешкия ирис. Морковите са едни от най-полезните храни за зрението. Морковите съдържат витамините А и С, които са антиоксиданти и предпазват клетките от стареене като неутрализират агресивните свободни радикали. Бета-каротенът (природната форма на витаминамин А) е особено полезен за зрението ни. Липсата му би могла да доведе до кокоша слепота. Достатъчното количество от този витамин предпазва очите от сухота и от вредните ултравиолетови лъчи. Консумацията само на един морков на ден може значително да подобри състоянието на зрението и на кожата ни.

Патладжан, круша, авокадо

avokado-matka-400x236

Формата на тези продукти напомня на женската матка. Те имат антиоксидантен, противовъзпалетелен и антимикотичен ефект.

Патладжанът често е обявяван за тежка храна. Затова не трябва да се консумира от хора с храносмилателни смущения или чернодробни проблеми. От друга страна патладжанът съдържа мощен антиоксидантен комплекс  – витмини А и С, които предпазват клетките ни от стареене и имат антитуморен ефект. Патладжанът е богат и на минерални вещества –  цинк, калций, магнезий, калий, селен и др., затова е полезен и за костите и за прочиствене на бъбреците.

Крушата съдържа също антиоксидантите витамини Е, С и А, както и малки количества от В-група. Тя включва в състава си ценни фибри и помага при запек, депресия и затлъстяване. Подпомага и работата на панкреаса. Съдържа микроелементите – цинк, мед, желязо, фосфор, магнезий, калций, калий. Крушите подобряват кръвообръщението и метаболизма, полезни са за костите и регенериране на клетките.

Авокадото съдържа незаменими мастни киселини от типа омега-6. Има противовъзпалителни свойства и предпазва артериите ни от натрупване на артеросклеротични плаки. Съдържа още витамин К, който отговаря за съсирването на кръвта т.е. подходяща храна е за диабетици. Включва и витамините Е и С, както и В-група. Източник е на минералните вещества калий и мед.

Грозде

271156-grapes

Гроздето поразително напомня кръвните телца. Те имат свойството да защитават организма и да го предпазват от инфекции и гъбички. Гроздето също има противовъзпалителен ефект върху телата ни и подобрява кръвообращението, помага за пречистване на кръвта и за извличане на токсините. Гроздето съдържа калций, силиций, йод, арсен и др. Добър източник е и на витамин С. Така че въпреки високия му гликемичен индекс, е добра идея да го включваме редовно в менюто си.

 Боб

B108_PebbleBeans

Бобът изключително много напомня по формата си на бъбрек. Той има диуретично действие, затова се препоръчва именно при бъбречни и чернодробни проблеми. Бобът е ценен източник на фибри, които помагат за понижаване нивото на кръвната захар и са подходяща храна при спазване на диета. В него се съдържат витамини от В-група, които помагат за понижаване на аминокиселената хомоцистеин в кръвта. Високите количества от нея са индикатор на повишен риск от инфаркт и инсулт. Бобът съдържа още магнезий, желязо, фосфор и цинк.

Целината

da-si-zahvanem-celina-u-doma

Съблата на целината създават ясна асоциация с костите и ставите. Полезното действие на целината върху костната система се дължи на богатото съдържание на минерални вещества – калций, калий, природна форма на натрий, магнезий, цинк, фосфор, сяра и др. Освен за костите тя е ценна и за пречистване на организма, предпазва от затлъстяване, намалява нивото на кръвната захар и действа диуретично. Включва и витамините А, С, В-група и К. Препоръчва се при остеопороза (прогресивно намаляване на костната плътност).

Гъбите

16-baby_portabella_mushroom_sliced

Разрязана надлъжно, гъбата много прилича на ушната мида. Тази аналогия не е случайна – гъбите предпазват ушите от възпаления и инфекции. Както знаем, гъбите произвеждат вещество, което ги предпазват от външни вредители – пеницилин. А на основата на пеницилина се разработват антибиотични лекарства, борещи се с вредните бактерии. Гъбите съдържат още витамини от В-група, които имат положително влияние върху нервната система и витамин Д, който предпазва от рахит. Те имат богат минерален състав, съдържат вода и фибри и са ниско-калорична храна. Те са идеално допълнение към всяко едно диетично меню.

 Джинджифил

ginger_600x450

Джинджифилът по форма прилича изключително много на стомаха. Този вълшебен корен, пренесен от Югоизточна Азия  подпомага храносмилането, стимулира метаболизма, действа антисептично и помага за извеждане на токсините от организма. Той е полезен още за сърдечно съдовата и нервната система, редуцира лошия холестерол (LDL). Джинджифилът е и мощен антиоксидант, помага в борбата със стареенето на клетките и има антираково действие. Известен факт е, че на основата на този лечебен корен, има разработени природни продукти за отслабване.

 Кайсия

b13fdca3e7bc90d398596a13eed36bee

Формата на кайсията напомня на седалищните части. Тя съдържа магнезий, които подобрява чревната перисталтика т.е. достатъчният прием на този микроелемент помага срещу запек и хемороиди. Кайсиите съдържат още ценни антиоксиданти – ликопен и бета-каротен /прекурсор на витамин А/, които предпазват кожата ни от вредните ултравиолетови лъчи и се борят с окислителните процеси в организма. Кайсиите включват в състава си и желязо, фосфор, кобалт и мед. Полезни са при анемия, подобряват паметата и понижават кръвното налягане.

Кромид лук

onions_clipped_rev_5

Люспите на лука напомнят епидермалните клетки, които защитават организма ни от външните влияния. По същият начин и лука ни предпазва от възпаления и инфекции. Той съдържа сяра, която подпомага пречистването на организма. Летливите вещества в състава му – фитонцидите са наричани още природни антибиотици. Те могат много да ни помогнат в профилактиката срещу вирусни и простудни заболявания, макар че не са толкова силни, колкото синтетичните антибиотици. Лукът подобрява работата на черния дроб и жлъчката, има антисептично действие и се препоръчва при превенция и лечение на ревматоидни заболявания.

Портокал

Orange_Slice

Портокалът, грейпфрутът и лимонът наподобяват женския бюст. Те са изключително ценни помощници за регулиране на естрогена и са препоръчвана храна в профилактиката срещу мастни образувания в гърдите, възпаления и др. Те съдържат бета-каротен, витамини С, и В-група. Много ценна е фолиевата киселина /В9/, която е препоръчително да се взема в началото на бременността. Цитрусите имат антиоксидантен ефект, съдържат фибри, имат диуретично действие. Подходящи са при диети, а лимонената киселина, която съдържат, има свойството да топи мазнини.

Коментари