Гласят големи промени в шофьорските курсове, засягащи всички кандидати

Промени в изпитите за шофьорски книжки е подготвило Министерството на транспорта. Целта е да се подобри подготовката на шофьорите и да се намалят катастрофите. 

Една от най-важните подготвени промени е да се сложи край на безкрайното явяване на изпит за шофьорска книжка. Мярката е насочена към тези кандидати, които не успяват да си вземат изпитите и се явяват отново и отново.

Това каза служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков.

Целта е на пътя да излизат наистина подготвени шофьори. Промените са дадени за съгласуване между институциите и предстои да влязат за обществено обсъждане.

Другото важно нещо е да бъде заложен таван на изпитите, тъй като към момента няма такъв, защото когато се явяваш безкрайно на изпити очевидно има проблем дали е с водача, дали е с подготовката на водача, на това нещо трябва да се сложи край.

Максимум 4 пъти явяване за 6 месеца, ако четвъртият път е неуспешен, се връщаш обратно на доучване, на подготовка“, обясни транспортният министър Георги Гвоздейков.

„Стараем се да облекчим административната тежест, основно към учебните центрове и да преминем към дигитализация.

Отпадат хартиените учебни картони и дневници. Ще бъде изградена електронна система, която ще съхранява цялата документация“, обясни още Георги Гвоздейков. 

Министърът посочи, че ще бъдат затегнати и мерките при проверката на техническата изправност на автомобилите. А данните от всеки измервателен уред ще бъдат предавани в реално време в автомобилната администрация, за да може технически неизправни автомобили да не могат да минават преглед.