Тежък инцидент бележи рали Дакар

Най-малко десет души бяха ранени, от които петима сериозно, след като участваща в рали „Дакар“ кола блъсна зрители по маршрута.

АФП съобщи, че 10-годишно момче и 34-годишният му баща са най-сериозно пострадали, след като китайката Гуо Мейлин загубила контрол на своето „Мини“ по време на първия етап от Буенос Айрес до Росарио. Тя е първата китайка, която участва в „Дакар“

Гуо се врязала във феновете край град Аресифес, на 6.6 километра след старта на 11-километровия пролог, който беше веднага отменен.

Директорът на състезанието Етиен Лавин заяви, че двама души са в състояние на „абсолютна спешност“, а един от тях страда от наранявания в главата и гърдите. Други трима са определени като „относително спешни“ случаи, а други петима имат леки наранявания.

Четири хеликоптера, три медицински коли и осем линейки веднага се отзовали на мястото на катастрофата, за да отведат пострадалите в болница.

„Имаме общо десет пациента, включително четири деца и една бременна жена, която е добре“, заяви директорът на местната болница Даниел Модесто.

Той обаче не пожела да влезе в подробности за контузиите на приетите пациенти. Каза само, че едно от децата и един възрастен мъж са в най-тежко положение. Детето е транспортирано с медицински хеликоптер в по-голяма болница в Буенос Айрес, докато възрастният мъж е откаран с линейка в друго заведение.

Състезанието се подновява днес с първия пълен етап от Росарио до Вия Карлос Пас. Участниците ще преодолеят повече от 9000 км в Аржентина и боливийските Анди, преди ралито да се върне в Росарио на 12 януари.

Деветкратният световен рали шампион Себастиен Льоб с „Пежо“ 2008 дебютира в легендарното състезание за издръжливост.

„Беше важно да преодолея пролога и да избегна грешки в първия ден“, заяви той.

Коментари