Най-нещастните държави в света

Ще ви представя едно статистическо проучване, което обхваща два основни фактора за щастие в една държава – процентът на заетостта и инфлацията. Психолози и икономисти твърдят, че точно тези две неща в съюз дават формулата за щастието в една държава. Така погледнато поговорката „Не можеш да си купиш щастие с пари“ не е актуална вече.

  • Иран – Хората в Иран не се наслаждават на най-добрите си дни, защото при тях процентът на незаетото население е 10.

    3, а инфлацията е достигнала нива от 15.8% за миналата година. Това несъмнено оказва отрицателен ефект върху щастието на местното население.
  • Сърбия – Западните ни съседи могат да се похвалят с минимални нива на инфлация от под 2%, но повече от 1/4 от населението официално не работи никъде и се издържа на помощи и добрата воля на близки и роднини.
  • Македония – Българите, наричащи се македонци, имат сравнително добър инфлационен процент, който дори е в положителната граница, макар и с един пункт. Лошото за братята ни от Запад е, че цели 28% от тях нямат постоянен месечен доход.
  • Южна Африка – Очевидно Световното по футбол не е изиграло спасителната си роля за икономиката в страната, тъй като 1/4 от населението търси препитание по алтернативни начини, докато инфлацията продължава да расте.
  • Лесото – Когато в една страна правителството е основен работодател, тогава нещата не изглеждат никак добре. Цели 28.1% от хората там мизерстват по улиците, макар и икономиката да не бележи значителен дефицит.
  • Йемен – Ситуацията в Йемен е подобна. До скоро там основно се разчиташе на петролни залежи, които вече на изчерпване, а това няма как да не натъжава местните, който все по-често търсят спасение в чужбина.
  • Аржентина – Изненадващо или не, аржентинците не се наслаждават на най-добрите си дни, тъй като там инфлацията е с колосалните размери от 36.4%, въпреки скромния брой неработещи хора в страната.
  • Джибути – Не е за вярване, че в Джибути 60% от хората се справят с живота си по свой собствен начин. Едва 40 на 100 са наетите на постоянна работа, което би трябвало да стресне и най-големите романтици в държавното им управление.
  • Сирия – Тук вече всички са наясно, че няма място за изненада. Във времена на войни икономиката е един от най-тежките потърпевши. 34.8% инфлация и 33% безработица… страховито!
  • Венесуела – Това е страната с най-нещастните хора. Петролните войни разяждат до такава степен икономиката, че финансовият дефицит е 62.2%. Това е и един от най-високите проценти в историята на световната икономика. Добрата новина поне е, че под 8 на 100 са хората, търсещи работа.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Business Insider