6 съвета за сън при спортистите

„Яж, спи, тренирай и повтори.“ – това е мантрата на хората, които водят здравословен начин на живот с помощта на спорта. Нито един от тези компоненти не бива да липсва, ако искате да се чувствате добре в собствената си кожа.

Днес ще обърнем внимание на съня, който в последните няколко десетилетия драстично е намалял за сметка на стреса.

Следвайте тези шест съвета, ако изпитвате проблеми с най-важната част от денонощието си.

  1. Не тренирайте непосредствено преди лягане – Спортът повишава адреналина в тялото ви, с което си пречите на опитите за сън. От опит знам, че един час бягане в късните часове на деня изисква още поне час почивка, за да може нивата на химикала в кръвта да спаднат. Изпадането в такова натоварено състояние е съпътствано с тежка умора, която може да се отрази негативно и на сутринта.
  2. Намалете алкохола – Омайващите напитки имат редица вредни влияния върху тялото ви, сред които и снижаването на тестостеронните нива. Сега ще ме попитате – защо тогава след чашка уиски винаги се възбуждате, а аз ще ви отговоря, че този ефект не идва от нивото на тестостерон в кръвта, а от аварийния режим, в който изпада тялото ви. С други думи – говорим за психологически ефект, в който организмът ви цели репродукция за оставяне на генетично наследство.
  3. Спрете техниката в спалнята – Шумовете, които издават вентилаторите на компютъра, може да са тихи през деня, но при абсолютна тишина могат да бъдат стресиращи дори на подсъзнателно ниво. Различни проучвания сочат, че и заспиването на включен телевизор също не е добра идея, тъй като мозъкът ви контактува със събитията от екрана без да го осъзнавате. Така сънят се дестабилизира и дори след 8-9 часа в кревата пак може да се събудите изтощен.
  4. Не прекалявайте с кофеина – Нормалната дневна доза се съдържа в едно кафе, което се препоръчва да се консумира в часовете преди обяд. На тялото ви му трябват около 4 часа, за да обработи веществата, които ви доставя горещата ароматна чаша. В този ред на мисли забравете за едно късо преди лягане, защото и да заспите пак ще имате повишено кръвно.
  5. Винаги се консултирайте с лекар за сънотворните си хапчета – Една от най-големите грешки на човека е самолечението му. Да, има редица народни медицини, които са доказано ефективни за цял куп болести и ненормални състояния, но не бива всеки един проблем да го посрещате сами. Колкото и да нямате доверие на здравната ни система, винаги е по-добре да се доверите на специалист пред това да послушате съвета на съседката.
  6. Не се излежавайте прекалено дълго – Една от най-трудните задачи сутрин е да станете. Ефикасен метод за бързото излизане от леглото е, ако алармата ви стои поне на две-три крачки от вас. Така, за да я изключите, ще трябва да прекосите половината стая, което ще е достатъчно, за да разчупите чагулите в очите си и да започнете деня си.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Muscle&Fitness