Прости, но полезни съвети за приготвяне на пържола

Каквото и да си говорим, готвенето е едно от най-важните неща в този живот. И тъй като приготвянето на месо е задължение на мъжа, ние от The Mainline ще ви дадем няколко съвета, за по-добро приготвяне на пържола. Празниците наближават, масата се пълни, печката загрява. Да започваме!

1. Видове месо

Много е важно да изберете правилното месо особено ако искате да печете на скара. От гърдите или частите от краката трудно може да се приготви прилична пържола, нали? За печене на тиган или скара може да използвате само филето изрязано без тлъстата част. Качеството на готовото ястие зависи и от възрастта на животното: колкото по-младо е месото, толкова е по-вкусно.

 2.Марината

Най-добре е преди печене месото да се маринова. Най-бързият и лесен начин за мариноване е да се сложи черен пипер, да се залее с олио или зехтин и предварително натъркан в месото счукан чесън.

Не се препоръчва да се соли предварително, защото солта преждевременно изпуска сока на месото и така се губи неговия вкус. Този метод за мариноване е добре да се използва при печене на свинско, агнешко, телешки ребра.

Ако месото трябва да се маринова, а времето е малко, трябва да го нарежете на порционни парчета (обикновено 150-200 грама), да ги начукате, сложите в съд и и поръсите с нарязан лук, кимион, дафинов лист, магданоз. След това да ги залеете с зехтин или олио, смесено с лимонов сок, сол и черен пипер. Периодично обръщайте месото.

3.Печенето

Не обръщайте месото твърде често при печене. Обикновено се обръща едва тогава, когато първата страна вече е опечена. Свинското трябва да е добре опечено, при агнешко, пилешко, телешко и говеждо, може да е леко сурово, но не и при прасето.

4. Срок на вкуса

Вкусът на месото при съхранение се влошава. Затова трябва да го печете малко преди да седнете на масата. Една от храните, които си губи вкуса след изстиване е месото. Също както и картофите.

Бон Апети!