Топ професиите на сегашното време, които само до преди 7 години не съществуваха

От статия, която ще прочете по-долу, ще се убедите, че 21 век наистина принадлежи на технологиите. Само за по-малко от 10 години, са се появили професии, които не просто се развиват, а направо са завладели света. Почти всички са свързани с интернет и с компютри. Вижте топ професиите на сегашното време.

1.Разработчик на iOS – операционната система на iPhone

Обичаш всички игри и апликации на телефона си? Нужни са хора, които да ги създават. Както става ясно и от наименованието на позицията, основните задължения на разработчика на iOS включват създаване на мобилни приложения на iOS. Статистиката сочи, че през 2013 година 13 000 човека са отбелязали тази позиция в професионалните си профили в Linkedin, до преди 7 години са били само 89 човека.

2.Разработчик на Android – операционната система на Samsung

Същата година, когато и iPhone представят iOS – 2007 година, Google представят Android OS. От тогава нататък „Разработчик на операционната система Андроид“ става доста популярна професия. Над 10, 000 притежатели на Linkedin профили са отбелязали, че това е тяхната професия. За сравнение, през 2008 година е имало само 53 човека, които са се занимавали с това, т.е броят на развиващите се в това поприще се е увеличил с 200 пъти.

3.Инструктур по Зумба

Инструкторите по Zumba са 400 пъти повече отколкото преди 7 години. През 2015 година броят на хората, занимаващи се професионално с този спорт е на 7 000 души,  за сравнение през 2008 година са били само 16. Този нетрадиционен фитнес танц възниква през 2000-та година, но добива най-голяма популярност през 2007 година, когато фитнес центрове се появяват навсякъде в САЩ и в тях масово започват да се провеждат зумба класове.

 4.Мениджър „Социални медии”

Как ти звучи да ти плащат, за да стоиш във Facebook? Добре, де малко по-сложно е. Добрият професионалист по социални медии трябва да е способен да пише, да споделя интересни и привлекателни статии с  подходящи ключови думи, които в крайна сметка да препращат към корпоративните страници. Да бъдеш мениджър социални медии е много повече от това да актуализраш Facebook и Twitter профилите на компанията. Съдържанието, което се публикува е от изключително значение, затова е важно то да бъде синтезирано, целенасочено, носещо посланието на корпорацията. За последните 5 години броят на хората, занимаващи се с това се е увеличил с близо 200 пъти.

 5.Експерт по данни

Компаниите  ежедневно събират поразително количество данни от активността ни в интернет. Нужни са хора, които да организират, анализират и извличат полезна информация от тези данни, която да помага на компаниите да задоволяват нуждите на потребителите по-добре. За последните пет години 35 пъти повече експерти по данни са се притекли на помощ, за да предадат смисъл на цялата тази информация. От 142 човека на тази позиция, са станали 5000.

 6.Специалист по потребителски ориентиран дизайн

Основното занимание на този вид специалисти е изготвяне на визуална концепция (дизайн), който да прави технологията, която използваме лесна, приятна и интуитивна за ползване. Например, ако става въпрос за мобилно приложение, специалистът трябва да се погрижи за това то да бъде с приятен, опростен дизайн и разбираемо, без да са необходими допълнителни и подробни инструкции за ползване. Увеличението на този вид специалисти е в размер на 27 пъти.

 7.Архитект на данни

Да си архитект на данни означава още преди създаването на даден сайт, приложение, платформа, да решиш какви данни и как ще ги събираш, така че в последствие те да могат лесно да се използват, например от специалиста по данни. Архитектурата на данни се състои от модели, правила и стандарти, които регламентират кои данни се събират и как се съхраняват, подредени, интегрирани и готови за използване в информационните системи и в организациите. Архитектурата на данни може да се сравни с дизайна на къща, където всички описания на структурата на къщата  – от избора на материали, размери и стил на стаите и покрива са описани в план. През 2008 година не е имало нито един човек, който да се занимава с това професионално, а през 2015 година има данни за над 4000 избрали тази професия.

 8.Треньор по плажно тяло

Като говорим за съвременни професии. Този тип треньори са дистрибутори на фитнес продукти, произведени от американската мултинационалната корпорация Beachbody LLC (основната дейност на компанията е подготвяне и разпространяване на DVD-та с упражнения за горене на калории, отслабване, покачване на мускулна маса, практикувани в домашни условия). Броят на занимаващите се с това през 2008 година =0, докато през 2013 година числеността им наброява 3, 360.

9.Специалист в областта на „облачните технологии“

Думата облак в случая се използва като метафора за интернет – услуги, които са налични във виртуалното пространство и достъпни през интернет. Ако на теб или на предприятието, в което работиш са му нужни ресурси, специфичен софтуер или определен вид информация, те могат да му бъдат предоставени на компютри или друг вид устройства по мрежа/интернет. Основната идея е споделяне на нужната информация по гъвкав начин. Независимо къде в пространството се намира дадена програма, която ти трябва, можеш да си я закупиш и да я ползваш. Salesforce и Amazon са двете компании, които през 2000 година представиха „облачното“ съхранение на данни на бизнеса. Увеличението в броя на работните места показва колко популярни и надеждни са станали „облачните услуги“. Растежът е със 20 пъти повече професионалисти.

10.Специалист по дигитален маркетинг

Aко това е професията ти, то основната ти работа ще е да измислиш как да популяризираш и продадеш даден продукт или услуга през интернет. Дигиталният маркетинг е известен още като онлайн или уеб маркетинг и при него дадена стока или услуга се популяризира и разпространява на широка аудитория от хора по интернет. Тъй като много хора използват интернет и социалните медии в днешно време дигиталният маркетинг стана съществени аспек на много видове бизнес. Поради тази причина специалистите по дигитален маркетинг са се увеличили със 17 пъти през последните 5 години.