10 удивителни факта, които не знаете за шампанското

Преди да ви запознаем с предимствата на тази благодатна новогодишна напитка, ще ви кажем, че всичките десет факта, които ще ви споделим, зависят от консумацията. Максималната консуамция е до 2 чаши шампанско. Надвишаване на това количество обръща ефекта. А сега фактите, които не знаете за шампанското.

1. Шампанското съдържа полифенол – един от най-мощните антиоксиданти, нужни на нашето тяло. Смята се, че полифенолът е основно оръжие срещу болестта Алцхаймер и старческото слабоумие.

2. Шампанското, както и всички вина, понижават нивото на холестерол.

3. Шампанското ускорява процеса на храносмилане, тъй като способства за отделянето на солна и киселина и ензими на задстомашната жлеза. Важно е да не пиете шампанско на гладно, за да не възникнат киселини.

4. Шампанското понижава високото кръвно налягане.

5. Шампанското стимулира работата на дихателната система и кръвта по-добре се насища с кислород. А това пък подобрява работата на мозъка!

6. Шампанското има бактерицидни свойства! Употребата му подобрява състоянието на кожата.

7. Шампанското помага за облекчаване на нервното напрежение и главоболие, свързано със съдови спазми.

8. Шампанското съдържа магнезий, който е необходим наорганизма за възстановяване на мускулите, особено след физически упражнения

9. Шампанското подобрява паметта:  учените са доказали, че умерената, но редовна употреба на напитката подобрява способността на човек да запомня малките детайли с 200 процента. Под умерена употрепа се има предвид до 2 чаши.

10. Шампанското съдържа танин – вещество, което стимулира имунната система и ѝ помага да се противопостави на ефективно на вирусите. Или иначе казано лекува.