Швьонтек надигра Гоф, а Жабюр се справи с Вондроушова във Финалите на WТА в Канкун

Ига Швьонтек (Полша) победи американката Коко Гоф в среща от група В на Финалите на WTA в Канкун (Мексико) с награден фонд 9 милиона долара.

Швьонтек надделя над Гоф с 6:0, 7:5 за час и 30 минути игра, записвайки втори успех без да загуби сет в надпреварата, с което се доближи до полуфиналите и запази шансовете си да се върне на върха в световната ранглиста.

Полякинята е начело във временното класиране в групата, а втората Коко Гоф е с актив от победа и загуба, каквито има и тунизийката Онс Жабюр. Четвъртото място се заема от Маркета Вондроушова от Чехия с две поражения.

Швьонтек спечели седем поредни гейма, осъществявайки три пробива срещу Гоф в първия сет. Тя изоставаше с 1:3 и 2:4 във втората част, но обърна до 7:5 в своя полза с три поредни успешни гейма в края.

С успеха тя стана първата тенисистка, която записва 65 или повече победи на ниво WТА в поредни сезони от близо две десетилетия. Тя единствена има 65 победи в световния тенис през 2023-та. При мъжете лидери по този показател са Даниил Медведев и Карлос Алкарас, които имат съответно 64 и 63.

„Труден ден за мен. Психически не останах в позицията, в която трябваше, когато сервирах за втория сет. Справих се добре през годината, сервирах добре, така че няма да оставя два по-лоши мача да определят начина, по който сервирам“, коментира Гоф.

„Жалко, че трибуните не бяха пълни. Надявам се, че в бъдеще няма да има подобни ситуации“, заяви Швьонтек.

Онс Жабюр надделя над Маркета Вондроушова в другия мач от група В с 6:4, 6:3 и постигна първи успех.

Срещата продължи час и 30 минути. Тя бе първа между двете от финала на „Уимбълдън“ насам. Жабюр спаси шест от седем точки за пробив на чехкинята в първия сет. Двете тенисистки си размениха общо 6 пробива във втората част, а тунизийката вече очаква решителния трети мач срещу Ига Швьонтек.

Последвайте канала ни в