Традиции по света за празнуване на Нова Година

Много държави, различни хора, странни ритуали и интересни култури. Ако си мислите, че навсякъде по света на Нова Година, хората се събират за да пият и да ядат до сутрина, е донякъде сте прави. Но освен яденето и пиенето във всяка държава си има ритуал, който се спаза, за да е по-успешна следващата година. Предлагаме ви няколко интересни ритуала свързани с празнуването на Нова Година.

Бразилия

В новогодишната нощ да се носят бели дрехи за щастие и мир в годината. След празненствата с музика, фойерверки и вечеря, бразилците отиват на плажа в полунощ, където прескачат седем вълни, хвърлят цветя в океана, докато палят свещи в пясъка, което представлява древен ритуал, който трябва да им донесе късмет и богатство през следващата година.

Куба

Кубинската традиция изисква в новогодишната нощ да се изядат 12 портокала, които са символ на 12-те месеца в годината, а спазването на този обичай носи късмет.

Китай

На Нова година в Китай всички врати са украсени с нещо червено, тъй като червеният цвят е символ на щастие и радост. Въпреки че всички семейства се подготвят за празника в новогодишната нощ, от домовете се крият всички ножове до 24 часа, за да не се нарани някой, защото се смята, че порязването ще попречи на семейното щастие в предстоящата година.

Русия

В Русия все по-популярен става един екстремен обичай за посрещането на Нова година. Домакин на този обичай е най-дълбокото езеро във света – Байкал. В Новогодишната нощ, професионални водолази пробиват дупка в леда и се гмуркат минимум на 40 метра дълбочина. Ритуалът изисква водолазите да носят със себе си коледна елха.

Чили

В продължение вече на 17 години жителите на Талка се събират в Новогодишната нощ на градското гробище. След тържествената церемония, около единадесет часа, кметът на града церемониално отваря портите на гробищния парк и желаещите могат да се присъединят към гробовете на своите близки, традиционно в присъствието на класическа музика. Тази сравнително нова традиция датира от 1995 година, когато местно семейство решава да посрещне Нова година на гроба на свой близък. В наши дни, чудатата традиция спазват над 5000 семейства.

Испания

Испанците, например, в полунощ изяждат 12 зрънца грозде, за да бъдат щастливи 12 месеца в годината. В някои от по-големите испански градове хората се събират на градския площад и ядат заедно гроздовите зърна, докато си предават един на друг бутилки с кава (вид леко газирано каталунско вино с бял или розов цвят).

Италия

Италианците празнуват Нова година най-лудо, защото смятат, че от по-голямата врява злото бързо ще избяга. От къщата се изхвърлят всички стари и ненужни неща, от мебели до дрехи, през прозореца. Според стар сицилиански обичай, че щастието през Новата година ще дойде за тези, които на Нова година ядат лазаня, а лоша поличба е, когато на този ден се ядат макарони или всеки друг вид печиво освен лазаня.

Холандия

В някои страни по света се смята, че всичко, което е във формата на пръстен носи късмет, защото символизира пълен кръг, т.е. край на един цикъл. Затова холандците ядат понички за Нова година. Те смятат, че кръглите понички носят късмет през Новата година.

Финландия

Във Финландия младите жени хвърлят през рамо обувката си и ако тя падне с върха към вратата, ще има сватба. Дългогодишна финландска традиция е и Новата година да се прогнозира с… разтопен калай. Калаят се загрява и се излива в съд с вода, а по образуваните се форми в течността се гадае бъдещето. Формата на сърце означава сватба, корабът – пътуване, а прасето е знак за изобилие от храна.

Беларус

По време на коледните празници в Беларус, неомъжените жени играят игри, за да видят бъдещето си – коя от тях ще се омъжи през Новата година. В една от тях пред всяка жена се поставя купчина царевица и се пуска петел. Към чиито куп се насочи петелът първо, тази жена ще се омъжи първа. В друга игра омъжена жена скрива предмети из къщата, а неомъжените й приятелки ги търсят. Която намери хляб, ще се омъжи за богат мъж, а която открие пръстен, ще си намери красив съпруг.

Дания

В Новогодишната нощ датчаните обикалят с много счупени чинии, които оставят на прага на домовете на приятели. Старите чинии се съхраняват цяла година и в полунощ се изхвърлят пред входната врата на приятели. Многото счупени чинии символизират много приятели и се считат за обществено богатство.

Естония

В предишните няколко десетилетия хората в Естония са се стремели да се хранят седем пъти на 31 декември. С това те са смятали, че си осигуряват изобилие през новата година, а всеки човек, изял седем ястия, разполага със силата на седем човека. Съвременният прочит на тази традиция, особено в столицата Талин, храната в този ритуал е заменяна най-често с алкохол.

Филипините

Жителите на Манила посрещат Новата година, заобиколени само от кръгли вещи (по възможност), наподобяващи по форма монетите. Те се считат за символ на просперитета и богатството през новата година. Някои филипинци използват по-модерен прочит на традицията и носят дрехи на точки. В някои части на Филипините този обичай е на голяма почит и на тези, които не го спазват, не се гледат с добро око.