Най-големите финансови грешки, които правим в 30-те си

Хубавото на младостта е, че сме силни, жизнени, красиви и в разцвета на физическите си сили, но лошото е, че опитът и умът ни не са това, което си мислим, че са. Неслучайно мнозина казват, че искат да имат опитът на 50-годишен и тялото на 20-годишен, но това е невъзможно. За да компенсираме разликата е нужно да речем повече, докато сме още млади и да сме една идея по-близо до идеалния си живот. Предлагам ви да обърнете внимание на финансите си и да се поучите от грешките на милиардите преди вас, който са вземали грешните решения в ранните си години.

  1. Спестяваме прекалено много на неправилните места – Прекалено често вземаме грешни решения от рода на да инвестираме в движимо имущество, смятайки, че парите са ни добре похарчени. Грешно е да се смята, че покупката на автомобил е актив, защото с всеки изминал ден цената му се понижава. Ако вложим всичките си пари в нещо подобно, тогава има огромен риск в рамките на година да се наложи да продаваме и то на сериозна загуба. Добрата идея е да средствата ни да се влагат в банка или в недвижимо имущество. Естествено, ако колата е необходимост, снабдете се с такава, но никога не влагайте всичките си пари.
  2. Подценяваме нуждата от застраховки – Факт е, че един от най-печелившите отрасли на бизнеса е този със застраховките, но не пренебрегвайте нуждата от резервен план. „Никой не пали огън в дома си, за да използва пожарогасителя, но така или иначе го държи винаги под ръка.“ Това е един цитат, който наскоро чух и ми направи доста силно впечатление точно по тази тема. Вложете известна част от приходите си в различни застраховки и се радвайте, ако никога не ви се наложи да се възползвате от тях.
  3. Не коментираме финансите с половинката си – Никой не е казал, че след месец в компанията на една жена трябва да седнете и да обсъждате плащането на сметки, но, ако сте на онзи етап, в който сериозно обмисляте женитба, тогава с бъдещата госпожа трябва да говорите и за други неща, освен коледната ваканция. Две глави винаги мислят по-добре от една и точно по тази причина сядайте поне веднъж месечно, за да решавате заедно финансовите проблеми. Парите е факт, че никога не стигат и затова е добре да приоритизирате харчовете.
  4. Сватбата е с неограничен бюджет – Мнозина правят огромната грешка надскачайки възможностите си, когато организират най-важния ден в живота си. Седнете с половинката и определете бюджет, който не би ви банкрутирал и едва тогава започнете да избирате тортата, цвета на салфетките и цветята за масите. Разпростирайте се според чергата си, ако не искате след това месеци наред да съжалявате и да се чудите от къде ще съберете пари за тока или водата.
  5. Образованието е на всяка цена – Не са един и два случаите, в които чувам хора да казват, че искат да са висшисти, просто защото трябва да имат диплома. Образованието има една-единствена цел – да ви помогне в търсенето на работа. Ако съпругата ви мисли цял живот да е домакиня, но въпреки това държи на дипломата по международно право, седнете и го обсъдете с разумни доводи. Същото важи и за вас, ако сте доволен от работата си в счетоводната кантора, но винаги ви се е искало да разбирате от психология. Инвестицията просто няма да си заслужава.
  6. Работим за бързите пари – Сезонната работа е добър вариант, ако сме ученици или студенти и свободното ни време е само в рамките на няколко месеца. Тогава бързите пари са правилен избор, но прехвърлим ли трийсетте отдавна е минал моментът, в който да се задоволяваме с барманската професия на морето. Парите там винаги са добри, но, ако годината беше съставена от 4 месеца. За жалост тя е 12 и е далеч по-разумно да приемем работа за по-ниска заплата, но с възможност за развитие, отколкото да предпочетем нещо с неясно бъдеще.
  7. Мислим, че парите сами ще дойдат на даден етап – Парите никога не идват сами! Човек трябва да се труди и да ги преследва постоянно, ако иска да са негово притежание. Абсурдно е да се задоволяваме със статуквото в ресторанта за бързо хранене и да си мислим, че след две-три години ще сме в офис, ще караме скъпа кола, ще имаме красива съпруга и ще живеем в огромна къща, а в същото време изкарваме 8-те си часа на крака и бързаме да се приберем пред телевизора, за да зяпаме поредния епизод на някое риалити предаване.

Автор: Десислав Янкулов