Само 25 процента от хора могат да видят всички цветове

Тестът от професор Диана Дарвел, който е съставен от няколко цветове, не се прави с цел дали можете да разпознавате различни латекси или бои, а с цел да разбереш по какъв начин виждаш света и хората около теб. Подобно на тестовете на Айнщайн, при този само една четвърт от света може да види всичките тези цветове, ти от кои си?

Опитайте се да пребройте цветовете и оттенъците, които успяваш да видиш на спектъра!

 image

Ако са по-малко от 20: Ти си дихромат. Казано по-ясно това значи, че имаш само два типа конусчета в окото, точно като кучетата. Най-вероятно обичаш да носиш черни, бежови или сини дрехи.

Едва 25% от населението на Земята са дихромати.

От 20 до 33: Ти си трихромат, а това значи, че имаш 3 типа конусчета в окото. Добре виждаш оттенъците на лилавото, червеното, синьото и зеленото. Всичко е наред, тъй като в тази категория попадат 50% от населението на планетата.

От 33 до 39: О, та ти си тетрахромат. Точно като пчелите, имаш 4 типа конусчета в окото и без проблем успяваш да видиш почти всички цветове. Най-вероятно те дразни жълтото, така че е малко верятно да се срещне нещо от този цвят в гардероба ти.

 Повече от 39: Лъжеш! На спектора има само 39 цвята и на монитора, за разлика от хартиената версия, добре се виждат 35 от тях.