Как се печелят пари според Уорън Бъфет

„Искате ли да управлявате по-разумно парите си и да натрупате повече финансови средства през следващата година отколкото през тази? Няма по-добър човек, към който да се обърнете за съвет за това от Уорън Бъфет“, пише Inc.com.

Оракулът от Омаха е натрупал лично богатство от над 72 млрд. долара, което го прави третия най-богат човек в света.

Той предлага множество разумни съвети за трупане на богатство, от които всеки може да се възползва, независимо дали има някакви знания за инвестиране или не.

Ето и шест от най-добрите му съвети, събрани от сайта за управление на личните финанси GOBankingRates.

1. Никога не губете пари

„Правило номер едно: никога не губете пари. Правило номер две: никога не забравяйте правило номер едно“, казва Бъфет. Разбира се, това е доста очевидно – няма човек, който да смята губенето на пари за добра идея.

Но преминавайки отвъд очевидното, това е практичен и много мъдър съвет: избягвайте риска, когато можете. За да бъдете особено щастливи и успешни, казва той, никога не рискувате нещо, от което имате нужда, за да постигнете нещо, което искате – дори ако шансовете са едно на хиляда срещу вас.

С това правило на ум самият Бъфет се въздържа да прави твърде рискови инвестиции през годините и е подминал потенциално големи печалби, например в сферата на технологиите. С времето обаче тази стратегия за избягване на риска се е отплатила невероятно добре.

2. Вземете висока стойност на ниска цена.

„Цената е това, което плащате, стойността е това, което получавате“, пише Бъфет на акционерите в Berkshire Hathaway. Затова можете да загубите пари (и да нарушите правило номер едно), ако се окаже, че сте платили повече за нещо отколкото е стойността му. Това може да се случи, когато изпаднете в дълг, например по кредитна карта, и накрая се окаже, че сте добавили множество лихви към цената на това, което сте купили. Или когато купувате нещо, от акции до имот, докато всички останали също купуват и пазарът е надценен.

„Независимо дали говорим за чорапи или акции аз обичам да купувам качествена стока, когато цената ѝ е намалена“, пише Бъфет. Разумен подход.

3. Научете се на здравословни финансови навици.

„Поведението обикновено се базира на навици“, казва Бъфет в реч пред студенти, „а се твърди, че оковите на навиците са твърде леки, за да бъдат усетени, докато не станат твърде тежки за носене“.

Всички имаме навици, от които искаме да се отървем, и други, които искаме да изградим. Сред вторите, казва Бъфет, най-важните са пестенето на пари. „Най-голямата грешка е да не научим навика да пестим правилно“, казва той. Обмислете използването на автоматични удръжки от заплатата ви или автоматични трансфери от разплащателната ви сметка към спестовната или инвестиционна сметка, за да си създадете добри навици възможно най-безболезнено.

4. Имайте много пари в брой на разположение.

Бъфет казва, че Berkshire Hathaway винаги има поне 20 млрд. долара – а обикновено дори много повече, в паричен еквивалент, готови да бъдат използвани в случай на нужда. Още веднъж, това е стратегия за избягване на риска, която означава да се жертват по-големи печалби, което също е довело до изгубени заради неинвестиране на пари от страна на Бъфет. Но, казва той, това е държало компанията далеч от проблеми по време на финансовата криза от 2008 г., когато толкова много други изпитваха трудности или фалираха.

Нямате 20 млрд. долара, скрити под матрака? Дори скромна част от парите ви в брой или в сметки, в ценни книжа или нещо друго, все пак е добра идея. Това е особено важно, ако сте предприемач и нямате постоянен доход. Както казва Бъфет, парите в брой за бизнеса са като кислорода за тялото, „никога не мислите за него, когато го има, но е единственото нещо на ум, когато липсва“.

5. Инвестирайте в себе си.

Бъфет често казва, че трябва да инвестирате в себе си, колкото се може повече и по всеки възможен начин – от това да се грижите за тялото си до намиране на работата, която обичате, та до образованието. „Всичко, което правите, за да подобрите талантите си и да повишите собствената си стойност ще ви се отплати от гледна точка на подходящата реална покупателна сила“, казва той в свое интервю. Тази възвращаемост ще се върне десетократно, отбелязва той, и за разлика от други активи, никой не може да ви отнеме способностите ви и уменията ви.

Това може да включва образование, стажантска позиция, стартиране на собствен бизнес или дори доброволческа позиция, ако ще ви научи на нови умения. Това, което ви прави по-умни ще ви направи по-богати.

6. Поставете си дългосрочни цели.

Грешката, която повечето хора правят е, че се опитват да уловят каквото могат от вълната повишаващи се цени и бърза възвращаемост, които виждат в краткосрочен план, казва Бъфет. Този тип мислене почти винаги вкарва хората в беля. Вместо това, съветва той, „инвестирайте за следващите няколко десетилетия“. Вместо да се опитвате да направите бърза печалба, казва той, трябва да се фокусирате върху повишаването на покупателната си сила през целия ви живот.

Коментари