Първоначално гейшите са били мъже

Сигурно се чудите защо в мъжки сайт има статия за японското изкуство „гейша“. Мислим да ви отговорим още в началото. Причината за това е, че първоначално „гейшите“ са били мъже.

Мъжете гейши, или още наричани тайкомочи, са били японски шегаджии, които придружавали феодалните владетели на Япония.

Те се появяват още през далечния 13 век в Япония. Тези мъже били експерти по чайните церемонии и изключителни артисти, които не само забавлявали своите владетели, но често и ги съветвали. Постепенно те станали известни и със своите умения за разказване на различни истории, вицове и шеги. Колкото и странно да звучи, тези шегаджии започнали  да играят  важна роля в съветването за военни действия, стратегии и дори се биели рамо до рамо с владетелите в битката.

В общи линии, тайкомочите били хора за всичко От съвети, до компания, че дажи и да се бият вместо теб на фронта – Тайкомочи ще ти помогне и ще свърши цялата работа вместо теб. Тези мъже се радвали на изключителна слава за цели четири века. После обаче жената се намесва.

През 17 век започва ерата на мира, което  прави тайкомочите безполезни. Вече не са били нужни за военни съвети или стратегии, следователно тези мъже трябвало да се специализират в друга сфера. И те избрали забавлението. Превърнали се  от хора за всичко в артисти и започнали да работят заедно с куртизантки. Постепенно основната им цел е станала да забавляват клиентите си с танци, пеене и свирене на различни инструменти.  Така се сдобили и с името “гейша”, което  буквално означава човек на изкуствата.

Един век по-късно се  появява и първата женска гейша, която буквално прави фурор. Тя била едновременно певица и танцьорка и жънела величествен успех. Погледнато реално, ако се замислиш е съвсем нормално да е толкова известна. Повечето хора, които били забавлявани от гейши, всъщност са мъже. Логично, един мъж би предпочел жена да му налива чая и да танцува пред него отколкото мъж.

И така все повече жени започнали да се занимават единствено с изкуството на гейшата, а мъжете постепенно се оттеглили от това си занимание. Мъжките гейши все по-рядко били канени на чайни церемонии или партита, а след време думата “гейша” започнала да се свързва само и единствено с жените.

Интересното е, че в Япония и до днес  има жени гейши, които поддържат традициите живи.